Ursula von der Leyen i-a pus gând rău lupului care i-a omorât poneiul. Soarta lupilor din Europa, sub semnul întrebării

Data publicării:
Ursula von der Leyen îngrijește un cal / un lup mârâie amenințător
Președinta Comisiei Europene nu s-a lăsat pătrunsă de spiritul Crăciunului și a ieșit la atac împotriva ucigașului lui Dolly, dar și celorlalți lupi care cutreieră pădurile din Europa. Colaj foto: Profimedia Images

Ursula von der Leyen, nu „dansează cu lupii”, mai ales după ce unul dintre aceștia a răpus-o pe Dolly, poneiul preferat al președintei Comisiei Europene, scrie Politico. La insistențele sale, ucigașul lui Dolly, cât și ceilalți 1.200 de lupi care cutreieră pădurile din Germania, ar putea ajunge din nou ținta vânătorilor dacă statutul protejat al acestor animale sălbatice va fi revocat.

Povestea șefei CE și a lupului cel rău a început cu câteva săptămâni înainte de echinocțiul de toamnă într-o noapte călduroasă într-o regiune rurală a landului Saxoniei Inferioare.

După miezul nopții pe 1 septembrie, un lup cenușiu s-a furișat în cătunul Burgdorf-Beinhorn în căutare de hrană. Prădătorul și-a găsit ținta într-o curte bine păzită la capătul unuia dintre cele două drumuri din sat.

Dolly, care avea 30 de ani, nu a avut nicio șansă. Leșul ei a fost descoperit dimineața următoare în iarba înaltă unde păștea în momentul atacului.

ursula von der leyen
Von der Leyen a deplâns moartea unuia dintre poneii săi, care a fost sfâșiat de lupi. Foto: Instagram

Dolly ar fi fost cel mai probabil dată uitării în acea zi dacă scena crimei nu ar fi fost la doar 100 de metri de casa de la țară a lui von der Leyen și dacă victima nu ar fi fost poneiul mult iubit al președintei CE.

„Toată familia este extrem de afectată din cauza acestei vești”, a spus von der Leyen după ce a avut loc atacul. Autoritățile locale au suspectat că de vină pentru uciderea lui Dolly ar fi un lup cenușiu cunoscut drept GW950m.

O lună mai târziu, lupul în cauză a fost pus pe lista neagră. Cu toate că lupii sunt o specie protejată în Europa, guvernele permit eliminarea lor în cazuri speciale.

Ucigașul lui Dolly a omorât și alte 12 oi și vaci

Cu ajutorul probelor ADN, investigatorii au confirmat în decembrie faptul că GW950m este lupul care a omorât-o pe Dolly, dar și alte animale. Dinainte ca Dolly să își găsească sfârșitul, soarta lui GW950m se pare că fusese deja pecetluită.

O purtătoare de cuvânt a regiunii Hanovra a declarat pentru Politico faptul că moartea lui Dolly nu a afectat decizia de a-l elimina pe lupul care a omorât-o. „Comisia [Europeană] și președintele nu sunt implicați în niciun fel în decizie”.

lupi
Cu toate că lupii sunt o specie protejată în Europa, guvernele permit eliminarea lor în cazuri speciale. Foto: Profimedia Images

În afară de poneiul lui von der Leyen, lupul ar fi omorât în total 12 oi și vaci, potrivit autorităților din Hanovra citate de Euractiv.

Ursula von der Leyen practică echitația de mult timp și este de înțeles de ce moartea lui Dolly, unul dintre poneii ei preferați, a afectat-o atât de mult.

Chiar și așa, puțini s-ar fi așteptat ca zâmbăreața von der Leyen să fie de fapt o „lupoaică în blană de oaie”. În loc să se lase pătrunsă de spiritul Crăciunului și să îi ofere amnistie lupului, fostul ministru german al apărării a scos armamentul greu din dotare și i-a pus gând rău nu doar ucigașului lui Dolly, dar și întregii sale haite.

Președinta CE cere reevaluarea regulilor stricte care protejează lupii din Europa

În săptămânile de după moartea lui Dolly, von der Leyen le-a spus oficialilor CE să reevalueze regulile stricte care protejează lupii din Europa. La finalul lunii noiembrie, președinta CE a cerut o „analiză amănunțită” a pericolului reprezentat de lupi, după ce au fost raportate mai multe atacuri împotriva animalelor domestice, în special în munții Alpi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Există numeroase rapoarte ale atacurilor lupilor asupra animalelor și un risc crescut pentru localnici”, a scris von der Leyen într-o scrisoare adresată europarlamentarilor din grupul Creștin-Democrat și citată de Politico. „Este de înțeles că situația ridică întrebări, în regiunea afectată, cu privire la cât de bine se justifică statutul protejat al lupilor din prezent”.

Fermierii europeni s-au plâns de amenințarea lupilor de mai mulți ani. Întrebarea este dacă pedeapsa cu moartea este răspunsul corect.

Hanovra-echitație
În afară de poneiul lui von der Leyen, lupul ar fi omorât în total 12 oi și vaci. În poză: pădurea Burgdorf din Hanovra unde s-au înregistrat mai multe atacuri ale lupilor. Foto: Profimedia Images

Lupii dispăruseră de tot din zona Hanovrei, dar aceștia și-au făcut din nou apariția acum 15 ani în urma eforturile de conservare a speciilor sălbatice.

De atunci, prezența lupilor a fost o sursă de tensiuni constante. Cu 1.200 de lupi care colindă acum Germania, pierderile în rândul animalelor crescute în ferme au crescut vertiginos.

Lupul mai poate fi vânat doar până la finalul lunii ianuarie

În ciuda unei populații mai mari de lupi, totuși, acești prădători nu obișnuiesc să vâneze cai.

„Ceea ce am observat în Saxonia Inferioară este că, atunci când un lup este împușcat, el nu este niciodată cel care trebuie”, a explicat Frank Faß, un expert în domeniul lupilor, care crede că GW950m este un caz care face excepție de la regulă.

Într-adevăr, când autoritățile au vrut inițial să îl elimine pe ucigașul lui Dolly – în 2021 – un vânător a împușcat și ucis o femelă din așa-numita „haită din Burgdorf”, iar GW950m a fost din nou retras de pe lista neagră.

Pentru moment, lupul nărăvaș rămâne un fugar, iar „recompensa” care a fost pusă pe capul său va expira pe 31 ianuarie, moment în care GW950m va fi din nou liber să cutreiere pădurile din Germania. Asta dacă președinta Comsiei Europene nu o să intervină din nou în acest caz.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...