VIDEO. Cozi uriașe de mașini la Roma. Unii s-au grăbit să acuze nerespectarea carantinei, dar adevărul a fost altul

Sergiu Balaban Data actualizării: Data publicării:
coada masini roma

Italia este în carantină de mai bine de o lună și, deși străzile ar trebui să fie pustii, uneori lucrurile stau altfel. Imaginile au fost surprinse sâmbătă la Roma, unde mii de mașini au format cozi uriașe. Indignați, unii au acuzat nerespectarea carantinei și și-au acuzat compatrioții că pleacă în excursii, cum obișnuiau să facă de Paște, numai că lucrurile au stat puțin altfel. Ce anume s-a întâmplat, de fapt?

Controalele exigente ale autorităților cu ocazia Paștelui au generat aceste imagini incredibile la Roma. Fotografii și clipuri cu mii de mașini care aglomerau sâmbătă una dintre arterele principale ale Capitalei au indignat populația. Supărați, cetățenii au denunțat nerespectarea carantinei, dar nu și-au dat seama că aglomerația era tocmai efectul numeroaselor filtre ale forțelor de ordine.

25 de mii de controale au fost efectuate în capitala Italiei sâmbătă. Și au fost date numai 100 de amenzi.

Autoritățile au promis numeroase controale și zecile de poze și filmulețe confirmă acest lucru.

A fost un weekend deosebit în Italia, pentru că a fost Paștele catolic și italienii erau obișnuiți să plece în vacanțe, să meargă la rude, să petreacă aceste zile împreună cu cei dragi. Din păcate, acest lucru nu este posibil, din cauza pandemiei de coronavirus. Carantina trebuie respectată în continuare.

Oamenii s-au săturat de stat în case, nu mai au răbdare. A fost și foarte frumos afară, una dintre cele mai frumoase zile de Paști din ultimii ani. Din acest motiv, în mai toate orașele mari din Italia au existat filtre de poliție care pur și simplu au oprit toate mașinile și au controlat autocertificarea.

Poliția din Roma a continuat controalele și în noaptea de sâmbătă spre duminică și în 12 ore a dat doar 4 amenzi. S-a constatat, așadar, că acei oameni blocați în mașini chiar aveau motive să iasă din case, că în Italia carantina este respectată inclusiv în aceste zile de sărbătoare. Iată imagini filmate în duminica Paștelui de corespondentul Digi24 în Italia:

Sunt, evident, și excepții, pentru că în toată Italia au fost date cu 20% mai multe amenzi. În total, 12.514 amenzi. 53 de persoane au ieșit din casă cu toate că erau diagnosticate pozitiv cu SARS-CoV-2. Controale vor fi și în zilele următoare.

Ce arată ultimul bilanț al victimelor Covid

Pe de altă parte, noul bilanț anunțat duminică seara de autorități în privința cazurilor de Covid arată că situația este în curs de ameliorare. Au fost „numai” 431 decese în ultimele 24 de ore, cel mai mic număr anunțat într-o zi din 19 martie până acum. Bilanțul total al victimelor Covid în Italia se ridică la 19.899 de morți. 

Protecția Civilă a confirmat alte 4.094 de noi cazuri de Covid în 24 de ore dintr-un număr total de 46.720 de teste efectuate.

În acest moment sunt 102.253 de persoane pozitive, însă de la începutul epidemiei în Italia au fost diagnosticate în total 156.363 de persoane.

27.847 sunt internați în spitale, iar 3.343 sunt la terapie intensivă. Sunt cu 38 mai puțini decât sâmbătă, iar acest număr este într-o continuă scădere de opt zile, ceea ce este o veste bună.

Cele mai afectate regiuni sunt în continuare Lombardia, Emilia Romagna și Veneto. În Lombardia o preocupare vine dinspre Milano, unde se înmulțesc noile cazuri, dar per total, bilanțul este unul care confirmă această ameliorare.

Cu toate acestea, carantina trebuie respectată însă în continuare cel puțin până în 3 mai, data până la care a fost prelungită. Din 14 aprilie, însă, își vor putea relua activitatea fabrici din mai multe sectoare și mai multe magazine cum sunt, de exemplu, librăriile și magazinele pentru nou-născuți. Numai că aceste firme trebuie să aibă o strategie pentru a nu permite virusului să circule din nou: să garanteze distanța între clienți și să-și protejeze angajații.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri