Viktor Orban refuză invitaţia Parlamentului European pentru o discuţie pe tema efectelor stării de urgenţă în Ungaria

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban
Viktor Orban, premierul Ungariei. Foto: GettyImages

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a refuzat, miercuri, invitaţia de a participa la o dezbatere în Parlamentul European pe tema criticilor referitoare la starea de urgenţă instituită în ţara sa din cauza pandemiei, potrivit Mediafax.

„În momentul de faţă, combaterea pandemiei îmi consumă toată energia şi forţa”, i-a răspuns Viktor Orban lui David Sassoli, preşedintele Parlamentului UE, conform agenţiei de presă MTI.

Parlamentul European va dezbate joi consecinţele pe care starea de urgenţă instituită de Guvernul Viktor Orban le-a avut asupra situaţiei statului de drept în Ungaria.

Citiți și: 
Statul ungar, obligat să plătească despăgubiri pentru segregarea şcolară a copiilor romi

La sfârşitul lunii martie, parlamentul ungar a adoptat o lege care permite premierului să guverneze prin ordonanţe pe timpul stării de urgenţă, votate pentru combaterea epidemiei. Aceste puteri depline, acordate pe o durată nelimitată, au suscitat „preocuparea” preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Viktor Orban, a cărui ţară este vizată frecvent de acuzaţii referitoare la încălcări ale statului de drept, are adeseori declaraţii critice la adresa UE, notează AFP.

La începutul lunii aprilie, Viktor Orban a îndemnat ceea ce el numeşte „bula bruxelleză” să combată coronavirusul în loc să se ocupe de Budapesta, după ce Comisia Europeană l-a criticat, iar 16 state membre s-au raliat pentru a lua atitudine față de puterile sale depline.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri