British Airways reia zborurile, după aproape 24 de ore cu probleme

Data actualizării: Data publicării:
_96240273_britishairways2

Criza de la British Airways continuă, deși zborurile au început să fie reluate, din cauza prăbuşirii sistemului informatic al companiei. Ieri, nici o cursă British Airways nu a decolat de pe aeroporturile Heathrow şi Gatwick, iar efectele s-au resimțit în toată lumea. 

British Airways Affected By Second Phase Of Strikes
Foto: Gulliver/GettyImages

Actualizare 10:00: British Airways reia, cu greu, zborurile anulate ieri, după ce sistemul informatic al companiei a cedat. Dar, chiar şi aşa, haosul persistă. Este vorba despre curse care nu au mai plecat de pe două din cele mai mari aeroporturi britanice: Heathrow şi Gatwick. 

Compania spune că dorește să ajungă la un „program normal” pe aeroportul Gatwick, în timp ce pe aeroportul Heathrow să fie reluatea „majoritatea zborurilor”.


ACTUALIZARE 20.00. Pentru britanici problema a picat cum nu se poate mai prost. Este weekend prelungit şi mulţi îşi planificaseră scurte vacanţe în străinătate. Responsabilii companiei britanice spun că o defecţiune majoră a sistemului informatic prin care este gestionat fluxul de pasageri şi de bagaje a dat peste cap operaţiunile în toată lumea.

Primele speculaţii legate de cauza acestei defecţiuni uriaşe au mers către un posibil atac cibernetic precum cel de acum două săptămâni care a paralizat sistemul sanitar din Marea Britanie. Totuşi conducerea companiei aeriene spune că nu există indicii care să confirme această ipoteză.

La câteva ore de la declanşarea problemelor, compania a reacţionat printr-un mesaj video postat pe Twitter de directorul executiv.

Alex Cruz, director executiv British Airways: "Am întâmpinat o avarie majoră a sistemului informatic, ce a provocat probleme grave curselor din întreaga lume. Echipele noastre IT lucrează neîntrerupt pentru remedierea problemelor şi nu există nicio dovadă a unui atac cibernetic".

Principalul sindicat al angajaţilor British Airways are o altă variantă. Sistemul computerizat ar fi avut de suferit după ce anul trecut intreţinerea lui a fost transferată unei firme IT din India.

British Airways este unul dintre cei mai mari transportatori din Europa.

Anul trecut 44 de milioane de pasageri au folosit serviciile sale, adică 120.000 de călători zilnic. Avioanele British Airways zboară către 113 destinaţii internaţionale.

Actualizare 18:50 - Compania aeriană British Airways a anunțat că vor fi anulate toate zborurile din cursul zilei de sâmbătă.


Actualizare 15:40 - Toate zborurile British Airways sunt anulate de pe aeroporturile Heathrow și Gatwick până la ora 18:00 (20:00 ora României) din cauza unor probleme a sistemului computerizat, notează BBC.

Oficialii au declarat că se lucrează intens pentru rezolvarea avariei.

Un jurnalist care așteaptă într-un avion de 90 de minute a spus că pilotul le-a comunicat pasagerilor că problemele sunt „catastrofice”.

Pasagerii sunt sfătuiți să verifice statusul zborurilor înainte să vină la aeroport.

Sunt întârzieri pentru zboruri din Roma, Praga, Milano, Stockholm și Malaga din cauza avariei. Pasagerii spun că personalul British Airways nu le-a putut comunica cât mai durează întârzierile. „Zboruri din toată lumea sunt afectate”, au declarat aceștia.

Compania nu a spus despre câte zboruri este vorba, însă în medie, 600 de zboruri British Airways aterizează și decolează zilnic.

 


S-au înregistrat deja întârzieri pentru zborurile programate să decoleze în această dimineaţă. Pasagerii blocaţi în aeroporturile britanice povestesc că orarul de zbor este distribuit pe hârtie, iar aplicaţia mobilă pentru validarea biletelor nu funcţionează motiv pentru care unii dintre cei care aveau tichetul doar în telefon nu s-au putut îmbarca.

Responsabilii companiei britanice nu au vrut să precizeze ce anume a cauzat avaria şi nici în cât timp durează pentru remedierea ei.

Pasagerii au fost sfătuiţi să se intereseze din timp asupra orarului de zbor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri