Zi tensionată în Catalonia. Regele Felipe al VI-lea: Trăim momente foarte grave pentru democraţia noastră

Data publicării:
regele felipe al spaniei saluta multimea la ceremonia de incoronare
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a intrat în carantină. Foto: Getty Images / Christopher Furlong

O nouă zi tensionată în Catalonia. Peste 300.000 de oameni au protestat, astăzi, pe străzile din Barcelona, faţă de puterea centrală de la Madrid şi violenţa cu care a intervenit pentru a pune capăt referendumului pentru independenţă de duminică, o consultare populară declarată ilegală de Curtea Constituţională a regatului spaniol.

regele spaniei felipe GettyImages-450860190
FOTO: Getty Images

 

Proteste de stradă au fost în toată regiunea şi, în plus, şi grevă generală. Multe autostrăzi au fost blocate, şcolile şi universităţile şi-au ţinut porţile închise, transportul public nu a funcţionat nici el, timp de 8 ore, iar spitalele au tratat doar urgenţele. Mai mult, catedrala Sagrada Familia, un simbol al Barcelonei, a fost închisă. A fost anulat până şi antrenamentul fotbaliştilor de la FC Barcelona. Într-o primă reacţie la situaţia tensionată din această regiune a Spaniei, regele Felipe al VI-lea a acuzat autorităţile catalane că au încălcat Constituţia şi legile ţării, iar printr-un astfel de comportament au dezbinat societatea catalană şi au subminat democraţia.

Regele Felipe al VI-lea: Trăim momente foarte grave pentru democraţia noastră. În acest context, vreau să mă adresez direct tuturor spaniolilor. Toţi suntem martorii evenimentelor din Catalonia - cu scopul final al autorităţilor de acolo: proclamarea ilegală a independenţei. De mai mult timp, anumite autorităţi din Catalonia, în mod repetat, conştient şi deliberat au încălcat Constituţia şi Statutul autonom, cel care protejează şi recunoaşte instituţiile istorice şi guvenul autonom.

Aceste autorităţi, într-o manieră clară, s-au situat în afara legii şi a democraţiei. Prin deciziile lor, au încălcat sistematic legile, arătând o lipsă inadmisibilă de loialitate faţă de puterile statului, un stat pe care aceste autorităţi îl reprezintă în Catalonia. Au încălcat toate principiile democratice ale statului de drept şi au subminat astfel armonia şi unitatea societăţii catalane. Zeci de ani am trăit într-un stat democratic. Ştiu că în Catalonia există o mare îngrijorare cu privire la atitudinea autorităţilor catalane. Catalanilor le spun că nu sunt singuri”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri