Foto Zuzana Caputova este oficial noua președintă a Slovaciei. Un șef de stat cu un profil atipic printre omologii din regiune

Data actualizării: Data publicării:
zuzana caputova
Zuzana Caputova Foto: prezident.sk

Avocată liberală proeuropeană şi activistă de mediu, Zuzana Čaputová a fost învestită sâmbătă preşedinte al Slovaciei, ea fiind prima femeie care câştigă preşedinţia slovacă, în condițiile în care profilul său politic contrastează cu acela al liderilor naţionalişti din ţările central-europene membre ale Grupului de la Vişegrad, relatează agenţiile DPA şi EFE, preluate de Agerpres.

„Nu am venit să conduc, am venit să servesc cetăţeanul”, a spus Zuzana Caputova în discursul susţinut sâmbătă, cu ocazia sesiunii speciale a parlamentului de la Bratislava.

zuzana caputova investire - fb
Zuzana Caputova în timpul ceremoniei de învestire ca președinte al Slovaciei Foto: Facebook Zuzana Caputova

Ea a fost aleasă în luna martie, în urma unor alegeri marcate de emoţia populară provocată de asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a prietenei acestuia, în februarie 2018. Jurnalistul pregătea atunci un articol despre presupuse legături între guvernul slovac şi mafia italiană. Acest dublu asasinat, care încă nu a fost elucidat, deşi au fost arestaţi mai mulţi suspecţi, a fost pentru mulţi slovaci o ilustrare a corupţiei, clientelismului şi a relaţiilor dintre politicieni şi crima organizată. Au urmat proteste împotriva guvernului condus de social-democratul Robert Fico, a cărui demisie a fost cerută de preşedintele Andrej Kiska, cel care avea apoi să o susţină pe Zuzana Caputova în cursa prezidenţială. În final, Robert Fico a demisionat, dar Partidul Social-Democrat (SMER) a reuşit să păstreze conducerea guvernului, condus în prezent de Peter Pellegrini, iar Robert Fico a rămas preşedinte al formaţiunii SMER.

Cum a a reușit Zuzana Caputova să-i convingă pe alegătorii din Slovacia

zuzana caputova - site-ul presedintiei slovace
Zuzana Caputova, noua președintă a Slovaciei, pledează pentru schimbări sistematice în sistemul judiciar Foto: prezident.sk

Zuzana Caputova împlineşte săptămâna viitoare 46 de ani, este divorţată şi mamă a doi copii. Ea avea puţină experienţă în politică în momentul intrării în cursa prezidenţială, fiind cunoscută mai degrabă pentru campania sa de protejare a mediului. S-a lansat în politică în urmă cu un an şi jumătate prin crearea partidului Slovacia Progresistă şi a participat la manifestaţiile antiguvernamentale ulterioare asasinării jurnalistului Kuciak, pe care îl cunoştea.

A fost adesea criticată de biserică şi de alte grupuri conservatoare pentru poziţiile ei favorabile avortului şi homosexualilor, însă ea susţine că victoria în alegerile prezidenţiale, precum şi cea a partidului Slovacia Progresistă la alegerile europene din 26 mai (partid care a obţinut 20,11% din voturi, dar rata prezenţei la urne a fost de numai 22,7%), ar arăta că Slovacia nu este o ţară atât de conservatoare pe cât pare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Profilul ei este, de altfel, diferit de cel al liderilor statelor central-europene membre ale Grupului de la Vişegrad, catalogaţi la Bruxelles drept populişti. La fel ca fostul preşedintele Kiska, Zuzana Caputova se prezintă ca o proeuropeană convinsă, în timp ce guvernul slovac social-democrat şi liderii ţărilor Grupului de la Vişegrad - precum omologul său ceh Milos Zeman, premierul ungar Viktor Orban sau liderul conservatorilor polonezi, Jaroslaw Kaczynski - au adesea opinii critice faţă de elitele de la Bruxelles şi faţă de unii lideri vest-europeni.

În discursul susţinut sâmbătă după depunerea jurământului Zuzana Caputova a pledat pentru consolidarea UE şi a NATO şi a cerut „schimbări sistematice” în sistemul judiciar. Tema justiţiei a abordat-o intens şi în campania electorală, afirmând într-un discurs că Slovacia a devenit „un stat unde practicile mafiote ale multor persoane influente (...) au acaparat anumite instituţii”.

Slovacia nu este însă o republică prezidenţială, prerogativele preşedintelui fiind limitate în favoarea premierului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...