Un avion F-16 american s-a prăbuşit în largul coastelor Coreei de Sud. Pilotul s-a catapultat

Data publicării:
avion f16
Un avion de luptă american F-16 s-a prăbuşit în Marea Galbenă, pilotul a reușit să se catapulteze. FOTO: Profimedia Images

Un avion de vânătoare american F-16, victimă a unei „urgenţe în zbor” în largul coastelor de vest ale Coreei de Sud, s-a prăbuşit miercuri, dar pilotul a reușit să se catapulteze și a fost salvat, a anunţat armata americană.

„Un F-16 Fighting Falcon (...) s-a confruntat cu o urgenţă în zbor deasupra Mării de Vest (numită şi Marea Galbenă) şi s-a prăbuşit în jurul orelor 08.41” (miercuri 01.41 ora României), au raportat forţele americane într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

„Pilotul s-a catapultat fără probleme şi a fost salvat în jurul orelor 09.30. Este conştient şi a fost transportat la o unitate medicală pentru examinare”, a mai precizat comunicatul.

„Suntem foarte recunoscători Republicii Coreea şi tuturor colegilor noştri care au făcut posibilă salvarea rapidă a pilotului nostru”, a declarat colonelul Matthew C. Gaetke, care conduce unitatea unde era repartizat avionul.

Al treilea incident în ultimul an

„Ne vom concentra acum pe căutarea şi recuperarea aparatului”, a adăugat el, precizând că la finalul anchetei va fi dezvăluită cauza accidentului.

La solicitarea AFP, paza de coastă sud-coreeană a indicat că avionul s-a prăbuşit în apropierea insulei Mokdeok, în largul coastelor de vest ale ţării.

Acesta este al treilea accident al unui avion de vânătoare american F-16 în Coreea de Sud din mai 2023. De fiecare dată, piloţii au putut fi salvaţi.

Washingtonul, principalul aliat al Seulului, staţionează aproximativ 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud pentru a o ajuta să se protejeze de vecinul său din nord, dotat cu arme nucleare.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri