Avion prăbușit în Belgorod. Rusia acuză Ucraina că l-a doborât și a ucis 65 de prizonieri ucraineni. Kievul spune că transporta rachete

Data actualizării: Data publicării:
avion il-76 de transport la aterizare
74 de morți după ce un avion militar rusesc s-a prăbușit în Belgorod. Foto: Profimedia Images

Un avion militar rusesc s-a prăbușit în Belgorod, la granița cu Ucraina. Rusia susține că în el erau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri ucraineni pregătiți pentru un schimb, și că toți au murit. Publicația Ukrainskaya Pravda, care a citat surse din apărarea ucraineană, a scris că avionul transporta rachete antiaeriene S-300 folosite în recentele atacuri devastatoare asupra Harkovului.

Radarele rusești au detectat rachete ucrainene 

ACTUALIZARE 15.56 Ministerul rus al apărării susține că radarele armatei au detectat lansarea a două rachete ucrainene când s-a prăbușit avionul IL-76, scrie The Guardian.

VIDEO. Momentul în care avionul rusesc IL-76 cade în Belgorod. Imagini de la locul prăbușirii

Preşedintele Dumei de Stat ruse acuză Kievul că a doborât avionul cu prizonieri ucraineni la bord

ACTUALIZARE 13.29 Preşedintele Dumei de Stat ruse (camera inferioară a parlamentului), Viaceslav Volodin, a acuzat miercuri Kievul că a doborât avionul care s-a prăbuşit în regiunea rusă Belgorod, cu 65 de prizonieri ucraineni la bord, relatează AFP.

"Şi-au ucis în aer propriii soldaţi. Mamele lor, copiii lor îi aşteptau", a declarat Volodin în parlament. "Ne-au doborât piloţii care efectuau o misiune umanitară (...) cu rachete americane şi germane", le-a spus Volodin deputaţilor ruşi.

Un alt deputat, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a formulat şi el aceste acuzaţii. "Liderii ucraineni erau la curent cu acest schimb (de prizonieri) şi au fost informaţi despre modul în care vor fi aduşi prizonierii", a declarat Andrei Kartapolov, citat de presa rusă. "Însă avionul Il-76 a fost doborât de trei rachete dintr-un sistem de rachete sol-aer Patriot sau IRIS-T, fabricat în Germania, experţii vor lămuri lucrurile", a mai spus el.

Kartapolov a mai sugerat că schimburile de prizonieri între Rusia și Ucraina vor fi suspendate.  

Viaceslav Volodin le-a cerut imediat colegilor săi deputaţi să voteze o rezoluţie adresată Statelor Unite şi Germaniei, în condiţiile în care aceste ţări au furnizat sisteme de rachete sol-aer Ucrainei.

În iulie 2022, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea unei închisori cu prizonieri ucraineni din Olenivka, un sat din estul Ucrainei ocupat de Rusia.

Ucrainenii confirmă prăbușirea avionului

ACTUALIZARE 12.25. Surse din cadrul Statului Major al Ucrainei au confirmat pentru Ukrainskaya Pravda prăbușirea avionului militar rus Ilyushin-76. Surse din Statul Major susțineau că avionul transporta rachete antiaeriene S-300 folosite în recentele atacuri asupra Harkovului. Inițial, publicația ucraineană, citând aceleași surse, a transmis că Forțele Armate Ucrainene au fost implicate în prăbușirea avionului, dar apoi informația a fost corectată doar în sensul anunțului prăbușirii, nu al implicării.

Ministerul rus al Apărării anunță că în avion erau 65 de prizonieri ucraieni

ACTUALIZARE 12.10 Nu se știe încă de ce s-a prăbușit avionul.

Kremlinul a refuzat să comenteze accidentul. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus doar că este „o informație destul de recentă” și că încă nu are nimic de comunicat.

Autoritățile investighează cauza accidentului, iar o comisie militară specială merge la locul accidentului, a transmis Ministerul Apărării din Rusia. Anterior, ministerul rus a comunicat că în avion erau 65 de prizonieri ucraineni, scie BBC.

Știrea inițială

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Avionul militar de transport rusesc Ilyushin Il-76 s-a prăbușit miercuri în Belgorod din Rusia, lângă granița cu Ucraina, au anunțat patru instituții media pro-Kremlin, citând surse și înregistrări video postate pe rețele sociale.

Canalul Telegram 112 a publicat fotografii de la locul accidentului, care s-a produs pe un câmp, la distanță de 5 - 6 kilometri de localitatea.

photo1706089021
Imagini de la locul prăbușirii avionului. FOTO: Telegram

Guvernatorul regiunii Viaceslav Gladkov a declarat că a avut loc un „incident” în districtul Korochansky din regiune, la nord-est de orașul Belgorod, și că va verifica locul.

Incidentul a avut loc în districtul Korochansky din regiune. Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti a raportat că avionul transporta 65 de militari ucraineni prizonieri care erau pregătiți pentru un schimb, șase membri ai echipajului și trei ruși care escortau prizonierii.

Canalele Telegram SHOT și Mash au raportat că Rusia și Ucraina intenționau să efectueze miercuri un schimb de prizonieri în care fiecare parte urma să eliberezze 192 de prizonieri.

Cu o oră înainte ca accidentul aviatic să fie anunțat, autoritățile de la Belgorod au emis o alertă prin care au avertizar locuitorii cu privire la un posibil atac cu rachetă. Aproximativ 30 de minute mai târziu (11:43, ora Moscovei), guvernatorul a anulat alerta.

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a fost supusă unor atacuri frecvente din partea Ucrainei în ultimele luni, inclusiv un atac cu rachete în luna decembrie care a ucis 25 de persoane.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...