Un britanic a cumpărat două boluri cu 20 de lire de la un magazin de vechituri. Acum vrea să le vândă pentru o sumă uriașă

Data publicării:
blouri chineezesti de portelan imperial
Un britanic a cumpărat două boluri cu 20 de lire de la un magazin de vechituri. Acum vrea să le vândă pentru o sumă uriașă. Foto: roseberys.co.uk/

Două boluri de ceramică, cumpărate dintr-un magazin de vechituri din Londra cu 20 de lire sterline, s-ar putea vinde cu până la 50.000 de lire sterline la licitație, relatează CNN.

Bolurile „lotus și crizantemădatează de fapt din dinastia Qing din secolul al XVIII-lea și sunt făcute în tehnica doucai. Ele vor fi scoase la licitație la Roseberys, în Londra pe 16 mai.

Doucai este o tehnică de pictură pe porțelan în care desenele sunt conturate în albastru înainte de a fi smălțuite. A fost folosită în dinastia Ming, anterioară dinastiei Qing, a spus pentru CNN Bill Forrest, director asociat și șeful departamentului de artă chineză și japoneză la Roseberys.

Prezența lor e greu de explicat. O piesă cu adevărat bună de porțelan imperial este atât de bine fabricată, atât de bine produsă, cu atâta pricepere și grijă, încât emană o prezență care este foarte greu de explicat”, a spus Forrest.

Porțelanul imperial chinezesc este „rar” și nu se găsește des, fiind comandat doar pentru Curtea Imperială a Chine, a mai spus expertul.

Bolurile de 11,5 centimetri, pictate delicat, prezintă capete înflorite de crizanteme și frunze de lotus înfășurate în smalț viu, roșu, galben și verde, cu un substrat albastru.

Deși nu a fost găsit un prototip pentru acest design special, modelul este recunoscut pe bolurile care au fost excavate din cuptoarele imperiale ale dinastiei Ming.

Potrivit lui Forrest, vânzătorul bolurilor, care și-a păstrat anonimatul, este un „colecționar pasionat” de obiecte ceramice. Ei au văzut articolele într-un magazin second-hand anul trecut și a vrut neapărat să le cumpere, fără să știe măcar valoarea lor.

„Cred că oricine se află în prezența porțelanului imperial chinezesc, indiferent de experiența sa, se va simți atras de el la un anumit nivel”, a spus Forrest.

Abia când vânzătorul a cercetat inscripția găsită pe o etichetă de la baza unuia dintre boluri – „Qianlong” – și-a dat seama de potențiala semnificație a porțelanului. Apoi a dus articolele la casa de licitații pentru inspecție. Ambele baze sunt ștampilate cu sigiliul de șase caractere.

Qianlong a fost al patrulea împărat al dinastiei Qing, care a domnit timp de șase decenii.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri