Un cartograf a găsit întâmplător într-o pădure din Suedia o comoară din Epoca Bronzului

Data publicării:
padure de munte
Un bărbat a murit lovit de copacul pe care îl tăia. Foto: GettyImages

Un bărbat care întocmea harta unei păduri pentru clubul lui de orientare din vestul Suediei a dat peste un tezaur din Epoca Bronzului, cu o vechime de aproximativ 2.500 de ani, informează BBC.

Comoară găsită de bărbat conține 50 de obiecte, precum coliere, brățări și alte accesorii.

Arheologii suedezi spun că se întâmplă foarte rar ca cineva să găsească o asemenea comoară într-o pădure. Triburile străvechi obișnuiau să lase asemenea ofrande în râuri sau mlaștini. Obiectele se aflau pe pământ, lângă niște stânci. Se crede că animalele au săpat pământul, lăsând obiectele pe jumătate expuse în afară. Vechimea lor a fost estimată între 2500 și 2750 de ani.

Thomas Karlsson spune că a văzut o strălucire metalică când a coborât privirea să verifice harta la care lucra. La început, a crezut că obiectele sunt replici, întrucât erau în stare atât de bună. Apoi, i-a scris unui arheolog local, potrivit publicației regionale Goteborgs-Posten.

Pădurea se află în apropierea orașului Alingsas, la 48 kilometri de Gothenburg.

Arheologii spun că este vorba de un "depozit", o ofrandă lasată de o hoardă zeilor. Bijuteriile sunt "extrem de bine conservate", a spus profesorul Johan Ling, de la Universitatea din Gothenburg.

Potrivit legii suedeze, orice obiect arheologic găsit pe teritoriul țării aparține statului și trebuie anunțată poliția sau autoritățile locale. Ulterior, o comisie stabilește dacă va fi acordată o recompensă și ce valoare va avea.

În Scandinavia, Epoca Bronzului s-a desfășurat în perioada 1700-500 î.Hr, fiind urmată de Epoca Fierului. Epoca Fierului a continuat până în anul 800 d.Hr, când a început Epoca Vikingilor.

O echipă de arheologi din Gothenburg cercetează acum zona unde Thomas Karlsson a făcut descoperirea.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri