Un complice la asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia a fost grațiat și trimis la război în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Memorial event to honour journalist Anna Politkovskaya at the Solovetsky stone on Troitskaya Square.
Jurnalista rusă Anna Politkovskaia a fost asasinată pe 7 octombrie 2006, chiar de ziua lui Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Serghei Khadzhikurbanov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru organizarea asasinării jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, în anul 2014, însă a fost eliberat și scutit de executarea pedepsei la finalul anului 2022, în schimbul participării la războiul din Ucraina, scrie Ziarul de Gardă, care citează Baza. Între timp, Khadzhikurbanov, care ar fi urmat să îşi ispăşească pedeapsa în 2034, a ajuns comandant de batalion în Ucraina.

Serghei Khadzhikurbanov este un fost agent al Departamentului pentru combaterea crimei organizate din cadrul Ministerului rus de Interne.

Potrivit anchetei, Khadzhikurbanov a organizat supravegherea jurnalistei Politkovskaia. Termenul oficial de privare de libertate al lui Khadzhikurbanov s-ar fi încheiat în 2034, potrivit Agerpres.

În 2006, de ziua de naştere a lui Vladimir Putin, jurnalista rusă a fost împuşcată în faţa blocului în care locuia.

În cazul Annei Politkovskaia au fost găsiţi vinovaţi cinci oameni, însă cel ce a comandat asasinatul nu a fost identificat.

Serghei Khadzhikurbanov a fost reţinut în 2007 sub acuzaţia că fi organizat asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia. În 2009, magistraţii l-a găsit nevinovat. Ulterior, Khadzhikurbanov a fost reţinut din nou în cazul şantajului unui alt organizator al asasinării lui Politkovskaia şi a fost din nou acuzat de implicare în organizarea asasinării jurnalistei.

Împreună cu Khadzhikurbanov, au fost puşi sub învinuire Lom-Ali Gaitukaev, cei trei fraţi Makhmudov şi Serghei Pavlyuchenkov.

Khadzhikurbanov a refuzat să depună mărturie până la final şi şi a susţinut că este nevinovat. El a susţinut că acuzarea se baza doar pe mărturia lui Pavliuchenkov, care îl nedreptăţise pe Khadzhikurbanov pentru că îi datora o sumă mare de bani.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri