Un fost ministru acuzat de crime de război și viol a profitat de haosul din Sudan și a scăpat din închisoare. Apoi a transmis un mesaj

Data publicării:
armata langa inchisoarea kober din sudan
Niciun armistițiu nu a fost respectat până acum în Sudan. Foto: Profimedia Images

Un fost ministru de Interne din Sudan acuzat de peste 40 de crime război, viol și tortură a profitat de haosul generat de conflict și a fugit din închisoare. Ulterior, a transmis într-o declarație difuzată la o televiziune din Sudan că se va prezenta în fața justiției când justiția "va funcționa".

Ahmad Harun a declarat că el și alți foști oficiali condamnați nu mai sunt în închisoare, scrie BBC.

Ahmad Harun era deținut în închisoarea Kober din capitala Khartoum și se confruntă cu acuzații din partea Curții Penale Internaționale. Astfel, Harun se confruntă cu 20 de acuzații de crime împotriva umanității și 22 de acuzații de crime de război comise în regiunea Darfur între 2003 și 2004, când era ministru de interne al țării. Acuzațiile se referă la crimă, viol, persecuție și tortură.

El a negat acuzațiile care i-au fost aduse în 2007. A fost arestat în 2019 în urma loviturii de stat împotriva lui Omar al-Bashir, fost președinte al Sudanului.

La începutul acestei săptămâni au apărut rapoarte despre o evadare în masă din închisoarea Kober - unde Ahmad Harun ispășea pedeapsa alături de Omar al-Bashir.

Marți, Harun a confirmat într-o declarație difuzată la Tayba TV din Sudan că el și alți foști oficiali din regimul Bashir au părăsit închisoarea - dar a spus că va fi gata să se prezinte în fața justiției atunci când justiția va funcționa. Într-un mesaj audio transmis pe rețelele sociale, Harun a susținut că el și alți foști oficiali au decis să plece cu ajutorul gardienilor închisorii și al forțelor armate.

"Am luat decizia de a ne proteja pentru că nu aveam siguranță, apă, hrană și medicamente, precum și pentru că mulți prizonieri au murit în Kober", a declarat Harun pentru al-Sudani, un cotidian din Sudan despre care se știe că este aservit fostului președinte.

Bashir a fost înlăturat de armată după protestele de amploare din 2019 și a fost închis pentru corupție. Armata sudaneză spune că bărbatul de 79 de ani este în prezent într-un spital militar și că a fost mutat acolo înainte de izbucnirea violențelor. Totodată, Bashir este acuzat de Curtea Penală Internațională că a condus o campanie de ucidere în masă și viol în regiunea Darfur din Sudan, fapte pe care el le-a negat.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri