Un gest simplu pe care îl facem în fiecare zi ne poate transforma în „magnet” pentru țânțari

Data actualizării: Data publicării:
roi de tantari
Roi de țânțari. Foto: Guliver/ Getty Images

Să ne spălăm cu săpun pare o strategie rezonabilă de a scăpa de țânțari, pe ideea că dacă nu ne pot mirosi, nu ne pot mușca. Dar efectul poate fi exact cel opus, arată un studiu citat de The Guardian.

Țânțarii pot fi atrași de săpun deoarece, atunci când nu se hrănesc cu sânge, își completează aportul de zahăr cu nectaruri de plante.

Iar un studiu a arătat că țânțarii au „preferat” parfumul unor persoane care s-au spălat cu trei din cele patru mărci populare de săpun din SUA testate.

„Faptul că folosim săpunuri cu mirosuri florale și fructate înseamnă că acum mirosim a floare și a om în același timp”, a explicat Clément Vinauger, care a condus studiul la Universitatea Politehnică din Virginia.

„Ca și cum noi am mirosi ceva care seamănă atât cu cafeaua, cât și cu o brioșă. Foarte atrăgător”, a adăugat el.

Totuși, potrivit studiului, că efectele săpunurilor diferă de la un om la altul, posibil din cauza interacțiunilor dintre săpun și profilul unic de miros al fiecărei persoane.

„Este remarcabil faptul că o persoană care este extrem de atractivă pentru țânțari înainte să se spele poate să devină și mai atractivă cu un anumit săpun și apoi poate deveni respingătoare pentru țânțari cu un alt săpun”, spune Vinauger.

Oamenii de știință au concluzionat că alegerea săpunului ar putea explica parțial de ce unii oameni sunt magneți pentru țânțari, în timp ce alții scapă de mușcături.

În acest studiu, publicat în jurnalul iScience, au fost recrutați voluntari care au trimis mostre de textile pe care le-au purtat pe mână, fie înainte să se spele, fie după ce s-au spălat cu patru mărci de săpun populare în SUA - Dial, Dove, Native și Simple Truth.

Femele de țânțari - doar femelele se hrănesc cu sânge - au fost observate când aterizau pe mostrele de țesătură pentru a oferi o indicație a preferinței lor. Cercetătorii au preferat să folosească textile în loc să-i expună pe voluntari, pentru a exclude efectele dioxidului de carbon expirat, care este un alt indiciu important pentru țânțari.

Săpunurile Dove, Dial și Simple Truth au crescut atractivitatea pentru țânțari a unora, dar nu a tuturor voluntarilor, în timp ce săpunul Native a respins cei mai mulți țânțari. Acest efect ar putea fi legat de parfumul său de nucă de cocos al acestui săpun, spun oamenii de știință, deoarece există unele dovezi că uleiurile de cocos sunt un factor natural de respingere pentru țânțari.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri