Un mesaj secret găsit într-o rochie de mătase a fost descifrat, în sfârșit. Este un cod pierdut de peste 100 de ani

Data publicării:
Rochia de mătase în care a fost găsit mesajul cifrat.
Rochia de mătase în care a fost găsit mesajul cifrat. Foto: NOAA/ Sara Rivers Cofield

În urmă cu zece ani, Sara Rivers-Cofield, un curator arheologic, a cumpărat o rochie de mătase de culoarea bronzului, din epoca victoriană, dintr-un magazin din statul american Maine. A descoperit un buzunar ascuns în care se afla o hârtie mototolită, pe care erau scrise niște cuvinte fără sens. Mesajul criptat i-a intrigat de atunci pe toți pasionații de coduri cifrate din lume, relatează Science Alert.

Mesajul conținea mai multe rânduri cu cuvinte aparent fără sens: „Grub wrongful hug duck fagan each” sau „Calgarry Cuba Unguard confute duck fagan egypt”.

Timp de aproape un deceniu, aceste cuvinte, pe care Rivers-Cofield le-a postat pe blogul ei, i-au intrigat pe spărgătorii de coduri din întreaga lume.

Acum, în sfârșit, cineva a găsit răspunsul.

Wayne Chan, un analist informatic de la Universitatea Manitob din Canada, nu numai că și-a dat seama ce înseamnă cuvintele, ci a precizat ziua și în care au fost scrise, cel mai probabil: 27 mai 1888.

„Când criptograma din rochia de mătase a fost publicată pentru prima dată online, au fost multe teorii despre conținutul mesajelor misterioase. Erau mesaje secrete de spionaj? Aveau legătură cu jocurile de noroc ilicite?, scrie Chan într-un jurnal științific pentru mesaje secrete numit Cryptologia.

„Realitatea este că sunt observații meteorologice, deși este o explicație mult mai prozaică”, adaugă el.

Cod meteo

Chan a descoperit că mesajele sunt o formă de cod telegrafic folosit de Armata SUA și Biroul Meteorologic al Statelor Unite în secolul al XIX-lea pentru a trasmite prognozele meteo cât mai ieftin posibil. În acel moment, în America de Nord, fiecare cuvânt dintr-o telegramă putea costa câțiva dolari – o sumă mare, acum mai bine de 100 de ani, așa că acest cod ajuta meteorologii să facă economii.

Se știe că unele coduri telegrafice au fost folosite comercial pe scară largă, dar acest cod special a fost folosit doar de un grup mic de oficiali guvernamentali, care erau însărcinați cu crearea unei hărți meteorologice naționale.

Deși sute de telegrame meteo care foloseau acest cod au fost trimise în toată țara în fiecare zi, Chan crede că mesajele nu mai aveau valoare după ce erau traduse și, prin urmare, erau aruncate.

Acesta este singurul exemplu găsit până în prezent și acoperă mai multe stații meteo americane și canadiene.

Datorită unei cărți de coduri ale Armatei SUA din 1877, disponibile online, criptograma rochiei de mătase are acum mult mai mult sens.

Conform codului, un raport meteo tipic de la ora 15:00 ar putea suna așa: „Memphis Target Kernel One Nile Bigot Tide”.

Primul cuvânt, „Memphis”, descrie stația. Al doilea cuvânt, „target” descrie presiunea și temperatura.

Un cuvânt poate descrie două caracteristici, deoarece poate fi împărțit în două cuvinte.

Un mister rămâne

Cuvintele care încep cu vocale, de exemplu, pot indica valori ale presiunii sau temperaturii sub 0,1. Cuvintele care încep cu consoane, pe de altă parte, pot reprezenta presiuni sau temperaturi în creștere în funcție de plasarea lor în alfabet.

De exemplu, dacă al doilea cuvânt dintr-un cod meteo este „Dundee”, acesta este împărțit în „Du”, care indică un o presiune de 0,2, și „de”, care indică o temperatură de 24 de grade.

Cuvântul „Unfold” este împărțit în „U”, care indică o presiune 0 și „fo”, care indică o temperatură de 38 de grade.

„Target” indică o temperatură de 44 de grade și o presiune de 0,92.

După ce a decodat toate rândurile din mesaj, Chan a cercetat datele meteo naționale din SUA și Canada pentru a-și da seama pentru ce zi a fost făcută prognoza. Cel mai probabil este vorba despre 27 mai 1888.

Nu se știe însă de ce posesoarea rochiei de mătase a băgat biletul în buzunar, iar acesta va rămâne, cel mai probabil, un mister.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri