Un oraș din Coreea de Sud organizează întâlniri pe nevăzute în grup pentru a-și încuraja locuitorii să facă mai mulți copii

Data publicării:
Un cuplu din Asia la restaurant
Participanții la evenimentul de blind dating au avut la dispoziție vin roșu, ciocolată, jocuri și servicii gratuite de make-up. Foto: Profimedia Images

Într-o sală de hotel în care se aud melodii de Crăciun, 100 de bărbați și femei din Coreea de Sud au venit îmbrăcați în cele mai frumoase haine pe care le aveau, fiecare purtând un ecuson cu numele său, pentru a-și găsi iubirea, relatează Reuters. Autoritățile orașului Seongnam din apropiere de Seul i-au chemat aici în speranța că participanții la eveniment vor face copii.

Evenimentul de întâlniri pe nevăzute (blind dating) în grup este o încercare a guvernului local din Seongnam de a combate rata foarte mică a natalității într-o țară în care popularitatea căsătoriilor și entuziasmul de a fi părinte au ajuns la cote foarte scăzute.

Participanții, majoritatea cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, au stat cuminți unii lângă alții până când antrenorul de relații a dat startul cu un joc de piatră-hârtie-foarfecă, umplând rapid încăperea cu râsete și discuții.

Orașul a părut foarte motivat să formeze noi cupluri și a pregătit pentru aceștia vin roșu, ciocolată, jocuri, servicii gratuite de make-up și chiar și posibilitatea de a afla mai multe informații despre viața fiecărui participant.

Lee Yu-mi (36 de ani), care lucrează pentru autoritățile locale, a spus că a trebuit să aplice de trei ori pentru a putea participa la eveniment. „Nu am știut că o să fie atât de competitiv”, a spus ea.

După cinci runde organizate în acest an, 198 de persoane dintre cei 460 de participanți au plecat de la eveniment ca parte a unui „cuplu”, fiind de acord să rămână în contact cu noua lor jumătate, potrivit datelor publicate de guvernul local.

Coreea de Sud are cea mai scăzută rată a fertilității din lume

Capitala sud-coreeană Seul a luat în considerare organizarea unor evenimente similare, însă a trebuit să amâne implementarea planului după ce au apărut critici conform cărora ar fi o risipă de bani publici care ar putea fi folosiți pentru a combate adevăratele motive pentru care oamenii nu mai vor să se căsătorească și să facă copii: în special, costurile foarte mari ale locuințelor și educației.

„Ne confruntăm cu o adevărată criză demografică și guvernul trebuie să facă tot ce îi stă în putință. Nu înțeleg de ce oamenii se plâng de asta”, a spus Hwang Da-bin, unul dintre participanții de la evenimentul din luna septembrie.

Rata fertilității în Coreea de Sud a scăzut la un nou nivel record anul trecut: 0,78. Țara înregistrează la nivel mondial cel mai scăzut număr de copii raportat la numărul de femei.

Această valoare este mult sub cea de 1,66 înregistrată în 2021 în SUA și 1,3 în Japonia. Rata medie în țările din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este de 1,58.

În ciuda criticilor, mii de oameni s-au înscris la evenimentele de întâlniri pe nevăzute organizate de Seongnam. „Ratele scăzute ale natalității nu pot fi rezolvate printr-o singură măsură politică”, a spus primarul orașului, Shin Sang-jin. „Este de asemenea de datoria orașului să creeze un mediu unde să se întâlnească cu partenerii lor pentru oamenii care doresc să se căsătorească.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri