Un program AI a replicat într-un cântec vocile lui Drake și The Weeknd. Piesa, devenită virală, a fost retrasă

Data publicării:
Colaj cu artiștii Drake și The Weeknd.
Programul a ascultat și a învățat să recreeze vocea lui Drake și a lui The Weeknd. Foto: Profimedia Images

Un cântec lansat vineri, în care un program de inteligență artificială (AI) a imitat vocile cântăreților Drake și The Weeknd, a fost retras de pe aplicațiile de streaming după ce casa de producție care reprezintă ambii artiști a acuzat încălcări ale drepturilor de autor, scrie BBC.

Piesa, denumită "Heart On My Sleeve", a fost eliminată de pe Apple Music, Spotify, Deezer și Tidal și va fi îndepărtată și de TikTok și YouTube.

Creatorul piesei, cunoscut drept @ghostwriter, susține că a folosit un soft care a ascultat și a învățat să recreeze vocea lui Drake și a lui The Weeknd.

Piesa simulează un schimb de versuri între Drake și The Weeknd, subiectul fiind actrița Selena Gomez, care a fost iubita lui The Weeknd.

Casa de producție Universal Music Group, care reprezintă ambii artiști, a criticat platformele de streaming pentru faptul că au găzduit această piesă.

"Platformele au responsabilitatea legală și etică de a preveni folosirea serviciilor lor în moduri care pot dăuna artiștilor. (...) Antrenarea unor programe AI generative prin folosirea muzicii artiștilor noștri (ceea ce reprezintă atât o violare a acordurilor noastre, cât și o violare a drepturilor de autor) precum și disponibilitatea acestui conținut ilegal creat de AI pe platformele furnizorilor de conținut digital ne face să ne întrebăm de care parte a istoriei vor să fie cei implicați în ecosistemul muzicii. De cea a artiștilor, a fanilor și a creativității umane sau de partea falsurilor, a fraudei și negării pentru artiști a plăților care li se cuvin", se arată într-un comunicat al Universal Music Group.

De când a fost postată pe mai multe platforme de streaming, vineri, piesa devenit virală.

Pe Spotify a fost ascultată de 629.439 de ori înainte să fie retrasă, ceea ce este echivalent cu un venit de 1.888 de dolari pentru creator.

Nici Drake, nici The Weeknd nu au comentat până acum această situație.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri