Un regizor iranian a fost condamnat la închisoare pentru că şi-a prezentat filmul la Cannes

Data publicării:
Saeed Roustaee
Saeed Roustaee a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru prezentarea filmului său „Leila's Brothers” la Festivalul de Film de la Cannes din 2022. Foto: Profimedia Images

Un tribunal din Teheran l-a condamnat pe cunoscutul regizor Saeed Roustaee la şase luni de închisoare pentru prezentarea filmului său „Leila's Brothers” la Festivalul de Film de la Cannes din 2022, a anunţat marţi presa iraniană, informează AFP, preluată de News.ro.

Lungmetrajul „Leila's Brothers” prezintă o familie săracă aflată în pragul imploziei, într-un Iran cufundat într-o criză economică profundă. Filmul a fost interzis în Iran încă de la lansarea sa de anul trecut, pentru că, potrivit autorităţilor, „a încălcat regulile prin participarea fără autorizaţie (...) la Cannes şi apoi la Munchen”.

„Tribunalul Revoluţionar din Teheran i-a condamnat pe Saeed Roustaee şi Javad Norouzbeigui, regizorul şi producătorul filmului „Leila's Brothers” la şase luni de închisoare”, a anunţat cotidianul reformist Etemad pe site-ul său.

Roustaee şi Norouzbeigui au fost găsiţi vinovaţi de „contribuţie la propaganda opoziţiei împotriva sistemului islamic” din Iran.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Totuşi, potrivit Etemad, tribunalul a decis că cei doi cineaşti vor executa doar o parte din pedeapsă, adică aproximativ nouă zile, în timp ce restul „va fi cu suspendare timp de cinci ani”.

În timpul perioadei de suspendare, inculpaţii trebuie să se abţină de la activităţi legate de infracţiunea comisă şi să nu comunice cu persoane active în industria cinematografică”, a adăugat Etemad.

Verdictul poate fi atacat în termen de „douăzeci de zile de la notificarea sa”, potrivit ziarului.

Saeed Roustaee, în vârstă de 34 de ani, este cunoscut mai ales pentru că a regizat în 2021 „The Law of Teheran”, un film poliţist despre afacerile cu droguri şi reprimarea acestora de către statul iranian.

Pentru filmul său „leila's brothers”, Soutaee a primit Premiul Juriului din partea Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice în mai 2022.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri