Un traficant de migranți a fost condamnat la 20 de ani de închisoare după un naufragiu în care au murit 94 de oameni

Data publicării:
Navă cu migranți:
Navă cu migranți: Profimedia

Un tribunal italian l-a condamnat miercuri la 20 de ani de închisoare pe un traficant de persoane turc implicat într-un naufragiu care a provocat moartea a cel puţin 94 de migranţi.

Tribunalul din Crotone (sud) l-a găsit vinovat pe Gun Ufuk, un cetăţean turc de 29 de ani, că a provocat naufragiul unei nave pline cu migranţi şi că a participat la o reţea de imigraţie ilegală, relatează AFP, citată de Agerpres.

De asemenea, l-a condamnat la o amendă de trei milioane de euro şi la plata unor daune şi despăgubiri părţilor civile.

Gun Ufuk a fost unul dintre cei patru presupuşi traficanţi de persoane aflaţi la bordul unei nave cu migranţi care s-a scufundat în timpul unei furtuni în largul Calabriei pe 26 februarie 2023.

Vasul, care transporta aproximativ 180 de migranţi din Afganistan, Iran, Pakistan şi Siria, printre care mulţi copii, a părăsit ţărmurile turceşti, dar s-a scufundat la scurt timp după aceea.

Un presupus traficant de persoane a murit în naufragiu, în timp ce alţi doi au compărut în justiţie.

Gun Ufuk a afirmat miercuri la tribunal că a fost angajat doar pentru a fi mecanic la bord navei, nu pilot.

„A trebuit să fug din Turcia din motive politice”, a spus el în instanţă, adăugând că a fost închis pentru că l-a criticat pe presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

După acest naufragiu, premierul italian de extremă dreapta Giorgia Meloni a promis că va fi mai severă cu traficanţii de persoane.

Partidul său a câştigat alegerile din 2022, angajându-se în special să reducă sosirile migranţilor pe mare în Italia.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri