Un verdict care obliga Johnson&Johnson la plata a 223 de milioane de dolari, în scandalul pudrei de talc, a fost anulat

Data publicării:
profimedia-0767451084
Sursa foto: Profimedia Images

O instanță din New Jersey a anulat un verdict împotriva Johnson & Johnson, care prevedea plata a 223,8 milioane de dolari. Judecătorii au stabilit că au existat anumite vicii de procedură. Drept urmare, procesul câștigat inițial de patru reclamanți care au susținut că au dezvoltat cancer în urma expunerii la azbestul din produsele cu pudră de talc va fi reluat, relatează Reuters.

Curtea Superioară din New Jersey, Divizia de Apel, a constatat că un judecător al unei instanţe inferioare nu ar fi trebuit să accepte drept probe o parte din mărturiile experţilor chemați să susțină cauză reclamanților în proces și să dovedească, cu date științifice, că aceștia au dreptate.

Vicepreşedintele J&J Worldwide pentru Litigii, Erik Haas, a declarat într-un comunicat că decizia ”respinge în mod răsunător... ştiinţa de gunoi” promovată de pretinşii ”experţi” plătiţi de participanţii la procesul colectiv”.

Compania a spus din nou că produsele sale cu talc au fost sigure şi nu au conținut azbest. 

Inițial, juriul a decis plata unor despăgubiri în valoare de 223,8 de milioane de dolari, dar procesul se va relua. 

Zeci de mii de procese

J&J se confruntă cu peste 38.000 de procese care susţin că produsele sale cu talc, inclusiv pudra Johnson’s, pot conţine azbest şi au cauzat cancere, inclusiv cancer ovarian şi mezoteliom, un tip de cancer legat de expunerea la azbest.

Verdictele diferă, de la caz la caz, dar majoritatea proceselor sunt câștigate de reclamanți.  Cea mai mare despăgubire de până acum, de 2,1 miliarde de dolari, a fost acordată într-un proces colectiv, în care 22 de femei au reclamat că au dezvoltat cancer ovarian. 

Pe de altă parte, J&J a câştigat recent anularea unor cazuri care au fost împotriva sa, inclusiv a unui verdict de 117 milioane de dolari la aceeași  Curte de apel din New Jersey şi un verdict de 120 de milioane de dolari la New York.

Potrivit J&J, costurile cu verdictele sau pentru închiderea unor procese legate de talc, reglementări şi cheltuieli legale au ajuns la aproximativ 4,5 miliarde de dolari.

Scandalul pudrei de talc Johnson & Johnson

Reuters publica, în decembrie 2018, o amplă investigație la adresa companiei farmaceutice, în care arăta că Johnson & Johnson cunoștea de mai multe decenii rezultatele unor teste care arătau că pudra de talc conține azbest, substanță cu efect cancerigen.

Compania nu ar fi anunțat nici autoritățile de reglementare și nici pe consumatori.

Producătorul nu a recunoscut niciodată că a greşit, dar în mai 2020 a oprit vânzarea pudrei pentru copii pe bază de talc în SUA şi Canada, punând decizia pe seama "campaniei de dezinformare" asupra produsului.

Ulterior, Johnson & Johnson și-a anunțat intenția de a retrage produsul din toată lumea în 2023.

Compania susține că produsele sale sunt fabricate acum cu rețete pe bază de amidon de porumb.

Editor : C.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri