Ungaria acuză Ucraina de „un atac anti-maghiar grav, concentrat” și sugerează că va bloca sprijinul UE pentru guvernul de la Kiev

Data actualizării: Data publicării:
Prague, Czech Republic. 12th Oct, 2022. Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade Peter Szijjarto attends Informal meeting of EU energy ministers in Prague, Czech Republic, October 12, 2022. Credit: Katerina Sulova/CTK Photo/Alamy Live News
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, acuză Ucraina că ia decizii care subminează drepturile comunității maghiare și spune că, din acest motiv, Ungariei „îi va fi dificilă luarea unor decizii care înseamnă sacrificii pentru sprijinul Ucrainei”, scrie hirado.hu.

Ministrul ungar de externe a vorbit într-o conferință de presă în pauza ședinței consiliului UE pentru afaceri externe. El a acuzat „atacuri concentrate și grave” împotriva comunității maghiare din Ucraina.

Szijjarto a spus că „este inadmisibil ca directori de şcoli şi profesori de naţionalitate maghiară să fie concediaţi brusc, în număr mare, fără nicio justificare, iar instituţiile să fie obligate la înlăturarea simbolurilor naţionale maghiare. Toate acestea sunt semne ale unui atac anti-maghiar grav, concentrat”.

„Toate aceste lucruri sunt inacceptabile, iar în acest sens, măsuri ar trebui luate nu numai de către noi, maghiarii, ci şi de către Uniunea Europeană. Este inadmisibil să susţii că aceasta este o problemă bilaterală”, a mai spus Szijjarto, care acuză Ucraina că nu asigură drepturile minorităților naționale, o valoare și o obligație comună pentru un stat candidat la aderarea la UE.

Szijjarto a spus că noua legislație adoptată de Ucraina în decembrie „creează o situație și mai gravă” în ce privește drepturile minorităților și că ar trebuie să se revină la legislația din 2015.

„Atacurile concentrate care au loc împotriva maghiarilor şi măsurile anti-maghiare vor face ca în perioada următoare pentru Ungaria să devină dificilă luarea unor decizii care înseamnă sacrificii pentru sprijinul Ucrainei”, a declarat oficialul ungar.

„Prin urmare, ne aşteptăm ca Ucraina să respecte drepturile comunităţii naţionale maghiare, (…) şi ne aşteptăm, de asemenea, ca şi Uniunea Europeană să acţioneze în acest sens”, a adăugat ministrul ungar.

Ungaria atacă din nou sprijinul militar pentru Ucraina

„Văd că deși a început un nou an, atitudinea de război nu se schimbă, și predomină aceeași atmosferă”, a declarat Peter Szijjarto, care a dat ca exemplu propunerea lui Josep Borrell ca blocul european să aloce 500 de milioane de euro pentru finanțarea transportului de armament către Ucraina și să contribuie cu alte 45 de milioane la operarea misiunii de instruire a armatei ucrainene.

„Poziţia noastră este clară: este nevoie de pace, cât mai curând posibil. (…) Cu cât cineva se află mai departe de Ucraina din punct de vedere geografic, cu atât mai puţin simte în mod direct efectele războiului, prin urmare, este posibil să existe cu atât mai puţin angajament pentru obţinerea păcii, cât mai curând posibil”, a spus oficialul ungar.

„Orice decizie care ar putea duce la prelungirea sau potenţiala escaladare a războiului este împotriva intereselor noastre, de aceea, nu credem că este o idee bună să creştem livrările de arme, dar în acelaşi timp, nu împiedicăm implementarea deciziilor Uniunii Europene în acest sens”, a mai spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri