Ungaria ia apărarea Israelului și spune că acuzațiile de genocid împotriva acestuia sunt un „nonsens”

Data publicării:
Peter Szijjarto
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. Foto: Profimedia Images

Acuzaţiile de genocid împotriva statului israelian sunt un „nonsens”, a declarat, miercuri, la Ierusalim, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, care a promis Israelului sprijinul deplin din partea Ungariei în toate forumurile unde este atacat pentru operaţiunea antiteroristă lansată după atacul „infernal” executat de teroriștii Hamas pe 7 octombrie, relatează agenţiile MTI şi EFE, citate de Agerpres.

„Trebuie să recunoaştem dreptul Israelului la autoapărare şi trebuie să vedem clar că succesul operaţiunilor antiteroriste nu este doar de interes israelian, ci global”, a susţinut ministrul ungar într-un mesaj video postat pe Facebook după întâlnirea cu omologul său israelian, Israel Katz.

El a spus că, în timp ce persoane neimplicate aflate „la sute sau mii de kilometri depărtare” ar putea vedea în acţiunile Israelului o chestiune geopolitică sau un conflict armat ce are nevoie de soluţionare, pentru aceia care sunt foarte apropiaţi de conflict este clar că acesta este făcut din „mii de tragedii umane”.

Peter Szijjarto a apreciat că, pentru a preveni escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu, trebuie revenit la „Acordurile Abraham” de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi statele arabe, încheiate când Donald Trump era preşedinte al SUA şi care „au oferit pentru prima dată speranţa de a se putea trăi în condiţii de securitate normale”.

În opinia ministrului ungar, „unul din obiectivele atacurilor contra Israelului sunt oprirea proceselor de normalizare a relaţiilor şi înveninarea şi mai mult a relaţiilor în Orientul Mijlociu”, iar pentru a preveni extinderea conflictului către alte ţări este nevoie ca gruparea şiită Hezbollah să se retragă din apropierea frontierei între Liban şi Israel.

Szijjarto a avertizat asupra riscului în care acest conflict ar fi lăsat să escaladeze până la punctul în care ar conduce la declanşarea unui „Al Treilea Război Mondial”. „Dacă războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, numai bunul Dumnezeu mai poate salva lumea de consecinţe”, a concluzionat ministrul ungar de externe.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri