Ungaria suspendă primirea cererilor de azil la graniță, invocând coronavirusul și riscul unui nou aflux de refugiați

Data actualizării: Data publicării:
refugiati trec gardul ungaria GettyImages-485914830 1
Foto: Guliver/GettyImages

Ungaria a decis duminică închiderea accesului în taberele de tranzit amenajate la frontiera sa sudică pentru imigranţii care cer azil, motivele invocate de guvernul de la Budapesta în argumentarea acestei decizii fiind epidemia cu noul coronavirus, dar şi riscul unui nou val masiv de refugiaţi după ce Turcia şi-a deschis graniţele pentru migranţii care doresc să ajungă în vestul Europei, relatează Agerpres.

''Suspendăm pe termen nedefinit primirile în zonele de tranzit'', a declarat Gyorgy Bakondi, consilier pentru securitate internă al premierului Viktor Orban. El a amintit că majoritatea refugiaţilor sosiţi la frontierele ungare sunt afgani, pakistanezi şi iranieni. Or, Iranul se numără printre ţările cele mai afectate de coronavirusul COVID-19.

Oficialul ungar a admis că un alt motiv care a determinat luarea acestei măsuri este riscul unui nou val masiv de imigranți după ce mii de refugiați, conform Greciei, sau zeci de mii, conform Turciei, s-au adunat la frontiera dintre aceste ţări după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să nu mai împiedice refugiaţii să plece către statele UE.

În urma afluxului de refugiați din anul 2015, Ungaria a ridicat la frontiera sa cu Serbia şi Croaţia un gard parţial electrificat pentru a împiedica pătrunderea migranţilor pe teritoriul ei. Opriţi de acest gard, migranţii nu mai au altă opţiune decât să treacă printr-una din cele ''două zone de tranzit'' amenajate de guvernul ungar la graniţă, unde ei trebuie să rămână până la soluţionarea cererilor de azil. Potrivit lui Gyorgy Bakondi, în prezent 321 de solicitanţi de azil se află în aceste tabere de tranzit.

O nouă criză la granițele Europei

Anunțul Ungariei vine în contextul în care Guvernul turc susține că a lăsat peste 75.000 de migranți să treacă frontiera spre Uniunea Europeană. Au fost ciocniri între imigranți și forțele de ordine la granița dintre Turcia și Grecia, țară prin care refugiații încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.

Între timp, televiziunea de stat în limba arabă din Turcia, TRT, a publicat o hartă în care este prezentată o nouă posibilă rută a refugiaților sirieni, care ar trece chiar prin mijlocul României, un scenariu destul de puțin probabil, totuși. Respectivul traseu  al refugiaților din provincia siriană Idlib, ajunși în Turcia, ar urma astfel să tranziteze Grecia, Bulgaria, România și Ungaria, până în Europa de Vest.

Toată această situație are legătură cu ceea ce se întâmplă în Siria. Acolo, conflictul a escaladat după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi de armata siriană în provincia Idlib, unde Ankara susţine grupări rebele siriene ce luptă împotriva trupelor preşedintelui Bashar al-Assad, care sunt susținute, la rândul lor, de Moscova. Armata turcă a lansat în Idlib o ofensivă militară denumită operaţiunea „Scutul Primăverii” şi au loc confruntări directe între trupele turce şi cele siriene. Președinții Erdogan și Putin se vor întâlni pentru a discuta, săptămâna aceasta, dar între timp, președintele turc este acuzat că se folosește de refugiați pentru a constrânge Uniunea Europeană să-i ofere sprijin.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri