Uniunea Europeană va renunța la acordul cu Rusia pentru gaze: „Nu avem niciun interes să prelungim”

Data publicării:
țeavă de transport gaz cu steagurile rusiei (stânga) și ue (dreapta) pe fundal
Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană nu vede de ce ar fi nevoie de prelungirea acordului referitor la transportul de gaze ruseşti spre Europa via Ucraina, înainte de expirarea sa la sfârșitul acestui an, a declarat, joi, comisara europeană pentru Energie, Kadri Simson, conform Reuters.

Conform unui acord de tranzit pe cinci ani convenit de Rusia şi Ucraina, rușii exportă gaze naturale spre Europa prin Ucraina şi plătesc Ucrainei pentru utilizarea reţelei sale de gazoducte. Ucraina a anunţat deja că nu va porni discuţiile cu Rusia pentru prelungirea acestui acord.

Kadri Simson a precizat că analizele făcute de UE arată că ţările deservite de această rută de tranzit a gazelor, printre care se numără Austria, Italia şi Slovacia, vor fi în măsură să îşi asigure aprovizionarea din surse alternative.

„Nu avem niciun interes să prelungim acordul trilateral de gaze cu Rusia, care va expira la sfârșitul acestui an”, le-a spus Kadri Simson membrilor unei comisii din Parlamentul European. „Pe baza analizelor noastre preliminare, există soluţii alternative pentru aprovizionarea acestor ţări care primesc în continuare anumite cantităţi de gaze via ruta ucraineană”, a adăugat comisara europeană.

Europa încearcă să elimine dependenţa de importurile de gaze ruseşti în urma invaziei rusești din Ucraina.

Datele S&P Global Commodity Insights arată că Europa primeşte aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaze pe an prin conductele din Ucraina. Comparativ, înainte de războiul din Ucraina, Rusia a livrat Europei 155 miliarde metri cubi de gaze pe an.

Analiştii sunt de părere că terminarea acordului referitor la tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina ar duce la creşterea uşoară a preţului gazelor în Europa, dar nu ar pune în pericol securitatea energetică generală a Europei.

Ţările membre UE au investit puternic în gaze naturale lichefiate şi energiile regenerabile, pentru a înlocui livrările de energie din Rusia. Un alt factor care a ajutat la reducerea dependenţei de Rusia a fost scăderea semnificativă a cererii de gaze, creată parţial de activitatea slabă a sectorului industrial.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri