Ursula von der Leyen cere țărilor din UE să primească o parte dintre migranții din Lampedusa și propune un plan în zece puncte

Data actualizării: Data publicării:
ursula von der leyen si giorgia meloni in lampedusa
Ursula von der Leyen cere țărilor din UE să primească o parte dintre migranții din Lampedusa și propune un plan în zece puncte. FOTO: Profimedia Images

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cere țărilor din UE să primească o parte dintre migranții care au ajuns în ultimele zile în Lampedusa. În schimb, premierul Giorgia Meloni susține că însuși viitorul Europei este în joc în Lampedusa, invadată de migranți veniți cu bărcile pe Mediterana. 

Giorgia Meloni, premierul Italiei: "Este în joc viitorul Europei."

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: "Migrația ilegală este o provocare europeană și are nevoie de un răspuns solidar."

De la aceeași masă, președintele Comisiei Europene și premierul Italiei au transmis un mesaj comun, în mijlocul crizei provocate de miile de migranți ajunși în Lampedusa.

Giorgia Meloni, premierul Italiei: "Este o greșeală uriașă ca cineva din Europa să-și imagineze că această criză cu care ne confruntăm poate fi rezolvată doar în interiorul granițelor Italiei."

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: "Le cerem altor țări membre să preia migranți din Italia. Se vor petrece schimbări doar prin acțiuni concrete și puteți conta pe ajutorul Uniunii Europene."

Din Lampedusa, Ursula von der Leyen a propus un plan în zece puncte pentru rezolvarea crizei migranților. Printre altele, implicarea Frontex și a Agenției pentru Azil din Uniunea Europeană, intensificarea supravegherii pe mare și a luptei împotriva traficanților de persoane.

Giorgia Meloni, premierul Italiei: "Acest gest (vizita Ursulei von der Leyen, n.red.) nu este doar un gest de solidaritate al Europei față de Italia, ci mai degrabă un gest de responsabilitate al Europei față de ea însăși."

Aflată aproape de coasta tunisiană, Lampedusa este de mult timp un loc asaltat de migranți. Numărul uriaș de oameni care au debarcat aici în ultimele zile i-a adus la disperare pe localnici, iar consiliul municipal a declarat stare de urgenţă.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri