Ursula Von der Leyen exclude colaborarea cu „prietenii lui Putin” din Parlamentul European

Data actualizării: Data publicării:
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exclus miercuri colaborarea cu „prietenii lui Putin” din Parlamentul European, după alegerile europarlamentare din iunie, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

Reprezentanta Germaniei şi-a anunţat intenţia de a obţine un nou mandat la conducerea executivului UE, candidând din partea Partidului Popular European (PPE), cel mai mare grup politic din legislativul Uniunii.

La o conferinţă de presă, Ursula von der Leyen a fost întrebată despre posibilitatea de a se baza pe o majoritate în viitorul Parlament European din care să facă parte şi grupul conservatorilor eurosceptici (ECR). AFP consideră că ea a dat un răspuns evaziv, dar a marcat totuşi limite care nu vor fi depăşite: „Cei care sunt împotriva statului de drept, imposibil! Prietenii lui Putin, imposibil!”.

„Pentru mine este important să colaborez cu grupurile pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care susţin clar valorile noastre democratice. Contează mai mult problema conţinutului”, a declarat preşedinta Comisiei, alături de care se afla liderul PPE Manfred Weber.

În actualul mandat, PPE construieşte de obicei majoritatea alături de Socialişti şi Democraţi (S&D) şi de centriştii şi liberalii din Renew Europe, formaţiuni aflate pe locurile doi şi trei ca număr de europarlamentari.

Cu numai câteva luni înainte de alegerile europarlamentare programate în 6-9 iunie în cele 27 de state membre ale Uniunii, sondajele de opinie indică însă progrese ale mişcărilor de extremă dreaptă şi ale dreptei eurosceptice. Echilibrele politice rezultate în urma votului cetăţenilor europeni vor determina numirile în principalele posturi de la conducerea instituţiilor UE.

Din ECR fac parte, printre alte partide, Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, Fratelli d'Italia - condus de premierul Giorgia Meloni, Vox din Spania şi, de două săptămâni, Reconquete! (Recucerirea) din Franţa, al cărui lider este Eric Zemmour, fost candidat la preşedinţia acestei ţări.

Grupul de extremă dreaptă Identitate şi Democraţie (ID) are printre membri Rassemblement National (Adunarea Naţională) din Franţa, cu Marine Le Pen ca şefă a grupului parlamentar de la Paris, Alternativa pentru Germania (AfD) şi Lega (Liga) din Italia.

Von der Leyen a subliniat că „fiecare scrutin european aduce o schimbare în componenţa diferitelor partide politice şi a diferitelor grupuri poltice”, dar „cei care susţin valorile noastre în faţa prietenilor lui Putin sunt cei cu care doresc să colaborez”. 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri