Valuri mareice severe sunt anunțate pentru litoralul german de la Marea Nordului

Data publicării:
valuri
Meteorologii germani se aşteaptă ca nivelul apei să crească cu cel puţin 2,5 metri peste media valurilor mareice. Foto: Profimedia

Valuri mareice extrem de înalte sunt prognozate pentru vineri dimineaţă pe râurile Elba, Weser şi Ems care se varsă în Marea Nordului, a anunţat joi Agenţia Maritimă şi Hidrografică din Germania (BSH), informează DPA.

Meteorologii germani se aşteaptă ca nivelul apei să crească cu cel puţin 2,5 metri peste media valurilor mareice între orele locale 08:00 şi 12:00 (07:00-11:00 GMT).

Valurile mareice severe sunt definite ca fiind cele cu 2,5 metri peste nivelul mediu al mareei înalte. Zonele vizate sunt oraşele Hamburg şi Bremen şi landul Saxonia Inferioară, scrie Agerpres.

Anunţul de joi nu reprezintă deocamdată o avertizare oficială, a declarat Jennifer Brauch, meteorolog la serviciul de prognoze pentru Marea Nordului şi Marea Baltică din cadrul BSH. O astfel de avertizare va fi emisă în jurul orei 24:00, când valul mareic aşteptat pentru joi seară, pentru care a fost emisă deja o avertizare, va fi trecut.

Valul mareic de joi seară ar putea creşte şi să devină un val mareic sever.

Niveluri ale apei de-a lungul ţărmului Mării Nordului cuprinse între 1,5 şi 2 metri peste media mareei înalte sunt aşteptate pentru joi, cu niveluri de peste 2,5 metri pe fluviile Elba şi Weser.

Litoralul Mării Nordului, care este puţin adânc, este predispus la valuri mareice. Inundaţiile care s-au produs în 1962 la Marea Nordului au devastat oraşul Hamburg, distrugând mii de case şi ucigând sute de oameni. Inundaţia din 1953 de la Marea Nordului a afectat Ţările de Jos, Belgia, Anglia şi Scoţia şi a ucis peste 2.000 de persoane, cele mai multe dintre victime fiind înregistrate în Ţările de Jos.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri