Victoria Nuland: Statele Unite doresc să coopereze cu Irakul pentru a opri atacurile împotriva trupelor sale

Data actualizării: Data publicării:
victoria nuland gesticuleaza la microfon
Victoria Nuland. Foto: Profimedia Images

Numărul doi al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a declarat miercuri, la Bagdad, că Statele Unite preferă cooperarea cu Irakul pentru a opri atacurile recurente împotriva trupelor americane desfăşurate în Irak şi Siria, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Ilustrând temerile legate de o conflagraţie regională alimentate de războiul din Gaza dintre Israel şi Hamas, zeci de atacuri au vizat de la mijlocul lunii octombrie soldaţii americani şi forţele unei coaliţii internaţionale antijihadiste desfăşurate în Irak şi Siria.

Cele mai multe dintre aceste atacuri cu drone sau tiruri de rachete au fost revendicate de „Rezistenţa islamică din Irak”, o facţiune de luptători proveniţi din mai multe grupuri armate pro-iraniene, şi care este, de asemenea, afiliată Hashd al-Shaabi, o coaliţie de foşti paramilitari acum integrată în forţele regulate.

„Aceste atacuri nu vizează doar Statele Unite: suntem oaspeţi aici, nu avem propriile noastre facilităţi. Acestea sunt atacuri asupra instalaţiilor irakiene şi reprezintă un risc pentru suveranitatea irakiană”, a subliniat Nuland, în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii la Bagdad.

Ea a făcute aceste declaraţii după o întrevedere cu premierul irakian, Mohamed Shia al-Soudani.

„Am avut o conversaţie bună astăzi despre cum să ne intensificăm cooperarea pentru a opri aceste atacuri: nu doar în Irak, ci şi din Irak către interesele din Siria, şi cum putem face asta împreună”, a mai spus ea.

Ea a indicat că „preferinţa” ţării sale - împărtăşită de autorităţile de la Bagdad - este ca „Irakul şi forţele de securitate irakiene să fie capabile să gestioneze această ameninţare de securitate”.

Ca represalii la aceste atacuri, Washingtonul a confirmat mai multe lovituri lansate în Irak împotriva luptătorilor pro-iranieni, însă şi în Siria împotriva sit-urilor legate de Iran.

În total, Washingtonul a înregistrat cel puţin 102 atacuri efectuate începând cu 17 octombrie împotriva trupelor sale în Irak şi Siria, la zece zile după începerea războiului între Israel şi Hamas, declanşat de un atac fără precedent al grupării palestiniene pe teritoriul israelian.

SUA au aproximativ 2.500 de soldaţi staţionaţi în Irak şi aproape 900 în Siria, care luptă alături de coaliţia internaţională antijihadistă, lansată în 2014, împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI).

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri