VIDEO. Ciocniri între soldați la granița dintre China și India. S-au folosit pietre

Data actualizării: Data publicării:
big_464432_1501732557

Tensiunile militare de la granița himalayană dintre China și India reverberează, la o primă vedere, și spre alte zone. Mai mulți soldați chinezi și indieni au aruncat cu pietre unii în alții în regiunea muntoasă Ladakh a statului indian Jammu și Cașmir.

Incidentul, care s-a soldat cu răni minore, s-a petrecut marți, pe o fâșie teritorială din apropierea Lacului Pangong, o zonă de graniță sensibilă, părți din el fiind disputate de China și India (între care există numeroase litigii nerezolvate), respectiv India și Pakistan. 

Oficialii indieni susțin că militarii chinezi au fost cei care au pus mâna pe pietre, după ce le-a fost refuzat accesul pe teritoriul Indiei, relatează The Guardian.  

„A fost un incident minor. S-au aruncat câteva pietre, dar situația a fost rapid controlată”, a declarat sub protecția anonimatului un oficial de la New Delhi pentru AFP.

Poliția din Jammu susține că astfel de încleștări sunt relativ frecvente de-a lungul frontierei cunoscute sub numele de Linia de Control Efectiv (LCE): „Asemenea lucruri se petrec în fiecare vară, dar de data asta a fost ceva mai grav, dar nu au fost folosite arme de foc”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Direcția de informații militare din India consideră că incidentul de marți „pare a fi o încercare intenționată de a provoca și de a spori tensiunile fără a folosi arme letale”, informează India Today.

Autoritățile indiene leagă această confruntare minoră de atmosfera belicoasă de pe segementul frontalier al Platoului Dolam, epicentrul tensiunilor din ultima lună dintre China și India. 

Lacul Pangong este divizat de linia de frontieră, 90 de kilometri fiind de partea chineză, iar 45 de kilometri, de partea indiană.

Referitor la situația din Platoul Dolam, ministrul Apărăii din India, Arun Jaitley, a declarat vineri, într-o ședință parlamentară, că forțele armate indiene sunt pregătite „să facă față  oricărei eventualități”, inclusiv cea a unui război.

De cealaltă parte, surse apropiate armatei chineze, susțin că Aramata de Eliberare a Poporului este „din ce în ce” mai conștientă de iminența unui război și că responsabilii militari vor încerca să limiteze orice posibile greșeli care ar putea duce la izbucnirea conflictului armat.

South China Morning Post citează o sursă militară care spune că, în cazul declanșării unui război, Armata de Eliberare a Poporului nu va porni o ofensivă la nivelul solului împotriva trupelor indiene, ci „va lansa aeronave și rachete strategice pentru a paraliza diviziunile muntoase” ale Indiei staționate la granița cu China.

La antipod, experții indieni din domeniul apărării avertizează că nu este nevoie decât de o singură împușcătură ca tensiunile să degenereze într-un război total.

Analistul Rajeev Ranjan Chaturvedy susține că orice „aventurism chinezesc” va primi un „răspuns pe măsură din partea armatei indiene” și că un eventual război s-ar putea extinde și la nivel maritim. Într-o asemenea ipoteză, subliniază expertul, prima mutare a autorităților de la New Delhi va fi aceea de a bloca „linia de salvare maritimă” a Beijingului în Oceanul Indian.

„Doar un război de frontieră? Ar putea escalada la un război la scară largă între China și India”, a precizat Rajeev Ranjan Chaturvedy.

Detaliul care a reaprins „harța” frontalieră dintre China și India, debutată violent în 1962, a fost construirea de către chinezi a unui drum pe Platoul Dolam, revendicat de statul Buthan.

Platoul Dolam se află la câțiva kilometri de granița indiană. Autoritățile din Buthan au denunțat intruziunea chineză și au cerut ajutorul Indiei. Oficialii de la New Delhi au reacționat imediat: trupe militare au apărut la fața locului pentru a opri șantierul. Intevenția a stârnit furia Beijingului. Următorul pas: militarii chinezi au apărut și ei în zonă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri