Video&Foto Momente extraordinare ale vizitei Papei în Irak. Suveranul Pontif a mers la Mosul, în fostul fief al Statului Islamic

Data actualizării: Data publicării:
papa sta jos inconjurat de clerici in curtea interioara a unei biserici din mosul
Papa Francisc ține o cuvântare în perimetrul exterior al bisericii Hosh al-Bieaa din Mosul, oraș care cândva era fief al teroriștilor din Stat Islamic Foto: Profimedia

Imagini extraordinare, momente pline de semnificație, bucurie pe fețele și-n inimile a mii de oameni. Pelerinajul papei Francisc în Irak a culminat cu vizita din nordul țării, inclusiv în fostul fief al teroriștilor din gruparea Stat Islamic. Peste tot, în ciuda măsurilor draconice de securitate, oamenii s-au apropiat cât au putut de mult de Suveranul Pontif. Pentru mulți creștini din nordul Irakului, persecutați de decenii, sosirea Papei și ocazia de a-l auzi cum oficiază slujbe și vorbește de pace în țara masacrelor și a deznădejdii,constituie o șansă la care nici nu visau.

Slujbă pe stadion la Erbil

Extaz. Acesta este cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie sentimentele celor 10.000 de credincioși adunați pe stadionul din Erbil pentru slujba în aer oficiată de Papa Francisc. Ar fi fost și mai mulți, dar autoritățile kurde au impus reguli stricte de distanțare fizică. Emoțiile au fost atât de puternice, încât unul dintre preoți a dansat în așteptarea Suveranului Pontif.

De la înălțimea altarului, Papa Francisc le-a vorbit celor de pe stadion sau care-l urmăreau de acasă despre pace și binecuvântare.

„Pacea fie cu voi! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți! Dumnezeu să binecuvânteze Irakul! Allah fie cu voi! Binecuvântarea Atotputernicului Dumnezeu, în numele Tatălui, Fiului și Sfântului Duh, să se pogoare asupra voastră și să rămână cu voi pentru vecie. Amin! Mergeți în pace!” - a spus sfântul părinte.

Cea mai periculoasă etapă a vizitei Papei în Irak

„Pace” a fost, de altfel, un cuvânt foarte des rostit de Papa Francisc de-a lungul pelerinajului său irakian. Un concept esențial, într-o țară sfâșiată de violență. Mai ales la Mosul, în fostul fief al teroriștilor din Stat Islamic.

Mosul a fost și cea mai periculoasă etapă a pelerinajului. Aici, în locul unde în 2014 gruparea Stat Islamic își autoproclama califatul, Papa Francisc s-a rugat la ruinele bisericii distruse de fundamentaliști, pentru sufletele victimelor acestora. Aici au fost cel mai vizibile și măsurile extraordinare de securitate: militari înarmați până în dinți pe fiecare stradă, sub fiecare boltă, la fiecare colț, elicoptere care au survolat nonstop ruinele, orașul, regiunea din jur, cu mult înainte ca papa să ajungă la Mosul. Autoritățile au folosit și drone pentru a se asigura că nu se infiltrează teroriști printre credincioșii entuziaști.

În ciuda restricțiilor, credincioșii au împânzit străzile și la Mosul, dar mai ales la Karakosh, a treia etapă din nordul țării, unde se află cea mai mare biserică din Irak. Aceasta a fost restaurată după ce teroriștii din gruparea Stat Islamic au folosit-o ca teren de antrenament și apoi au incendiat-o, înainte de a fi alungați din oraș. Iată câteva dintre momentele zilei surprinse în imagini:

Papa este întâmpinat de credincioși în momentul în care sosește la catedrala siro-catolică din Karakosh Foto: Profimedia
Papa este întâmpinat de credincioși în momentul în care sosește la catedrala siro-catolică din Karakosh Foto: Profimedia

 

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri