VIDEO Momentul în care o navă a Chinei atacă o ambarcațiune a Pazei de Coastă filipineze cu tunuri de apă

Data publicării:
o navă a Chinei atacă o ambarcațiune a Pazei de Coastă filipineze cu tunuri de apă
O navă a Chinei atacă o ambarcațiune a Pazei de Coastă filipineze cu tunuri de apă. Sursa: captură video

Încercările Beijingului de a domina Marea Chinei de Sud se concretizează adesea în șicanări ale navelor filipineze, unele transformându-se în incidente violente cu consecințe grave. O echipă CNN a fost martoră la un astfel de incident.

Când s-a luminat de ziuă, o mare flotă de nave chineze a apărut la orizont, în timp ce intra în apele contestate ale Mării Chinei de Sud. Depășite semnificativ de numărul de nave chineze, cele patru nave ale Pazei de Coastă filipineze, aflate într-o misiune de aprovizionare, au fost rapid înconjurate și separate, marți dimineață.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În doar câteva ore, geamul unei bărci filipineze a fost spulberat de un tun cu apă, iar patru marinari de la bord au fost răniți.

Hotărârea Chinei de a-și afirma suveranitatea disputată asupra întregii Mări a Chinei de Sud a stârnit ciocniri tot mai puternice cu vecinii săi în ultimii ani, în special cu Filipine, care este un aliat al Statelor Unite.

Jurnaliștii CNN au asistat marți la una dintre cele mai grave confruntări de până acum – și o ilustrare vie a modului în care această luptă, similară cu cea între David și Goliat, ar putea evolua în următorul conflict global.

Nava filipineză a încercat să găsească o trecere sigură prin nenumăratele nave ale Pazei de Coastă a Chinei, precum și printre navele de pescuit care fac parte din „miliția maritimă” din umbră a Chinei, care le blocau calea.

Filipinele au acuzat navele Pazei de Coastă chineze că s-au ciocnit cu două dintre navele lor, provocând pagube la exteriorul acestora. Una dintre ambarcațiunile filipineze a fost lovită și de tunurile de apă de la două nave chinezești, zdrobind un geam și rănind echipajul de la bord.

China a replicat că navele sale de Pază de Coastă „au luat măsuri de control” împotriva navelor filipineze despre care a susținut că „au pătruns ilegal” pe teritoriul său suveran. Nava filipineză avariată a ignorat avertismentele repetate și a „s-a izbit intenționat” de o navă a Pazei de Coastă a Chinei, într-un mod „neprofesional și periculos”, mai susține Beijingul.

Echipa CNN a mers cu Paza de Coastă din Filipine timp de două zile. Este pentru prima dată când jurnaliştilor străini li s-a permis să însoțească flota în ultimele decenii.

Misiunea lor a fost să aprovizioneze un mic grup de pușcași marini care trăiesc pe o navă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, așezată pe un recif obscur contestat.

Misiuni ca aceasta au devenit una dintre cele mai obișnuite cauze ale confruntărilor directe dintre Filipine și China, care și-a construit cea mai mare flotă din lume. Ceea ce se întâmplă printre micile insule, recife și atoli din acest colț al lumii ar putea avea repercusiuni internaționale profunde și ar putea deveni un punct de conflict major la nivel mondial.

Plecând din portul Bulilyan, din vârful sudic al insulei Palawan din Filipine, două nave ale Pazei de Coastă filipineze au pornit într-o călătorie de 13 ore spre nord, până la Sabina Shoal, unde s-au întâlnit cu două nave mai mici de aprovizionare cu personal al Forțelor Armate din Filipine, care transportau alimente, apă și alte lucruri esențiale.

Navele Pazei de Coastă au încercat apoi să escorteze navele mai mici, în timp ce navigau prin apele disputate către următoarea locație.

Ținta lor era Sierra Madre, o navă ruginită care se sprijină pe un banc vital din punct de vedere strategic, care a devenit epicentrul acestei confruntări fierbinți.

Nava Marinei filipineze, construită în SUA, a fost făcută să eșueze în mod deliberat în 1999, cu un steag național arborat la bord. De atunci, detașamente de pușcași marini filipinezi locuiesc la bord prin rotație, în căldura tropicală sau înfruntând taifunuri, în încercarea de a afirma drepturile teritoriale ale Filipinelor și de a preveni orice dezvoltare chineză acolo.

Nava se sprijină pe un recif contestat, chiar și în ceeea ce privește numele. Deși sunt cunoscute la nivel internațional sub numele de Second Thomas Shoal, Filipinele numesc reciful Ayungin Shoal, iar China se referă la el ca Ren'ai Jiao.

Reciful în formă de lacrimă face parte din insulele contestate Spratly - care sunt toate revendicate de China. Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei și Taiwan au ridicat, de asemenea, pretenții teritoriale asupra unora dintre bancuri.

În timpul confruntării, echipajele filipineze au numărat în total cinci nave ale Pazei de Coastă chineze, 18 bărci aparținând „miliției maritime” din Beijing – și, la o distanță mai mare, două nave ale Marinei chineze și un elicopter militar, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pazei de Coastă, Commodor Jay Tarriela.

„Filipinele sunt singurele responsabile pentru acest lucru”, a fost replica Pazei de Coastă din China. „Filipinele sunt necinstite în declarațiile lor, provoacă în mod deliberat probleme, incită și senzaționalizează cu rea intenție și continuă să submineze pacea și stabilitatea în regiunea Mării Chinei de Sud”, mai susțin chinezii.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri