Viktor Orban a spus că Europa este „într-un război indirect cu Rusia”. Afirmația a fost exploatată imediat de propaganda rusă

Data publicării:
Viktor Orban
Viktor Orban. Foto: Profimdia Images

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, că Europa este „într-un război indirect cu Rusia”, afirmație preluată și exploatată rapid de propaganda regimului de la Kremlin, relatează Reuters.

„Europa alunecă în război chiar în aceste minute, face un act de echilibristică foarte periculos. De fapt, deja sunt într-un război indirect cu Rusia”, a spus Viktor Orban într-un discurs în fața susținătorilor lui.

„A început cu căști... acum au ajuns să trimită tancuri, iar avioanele de luptă sunt pe listă. Curând vom auzi de așa-zise trupe de menținere a păcii”, a continuat premierul ungar.

Orban a mai spus și că pozițiile Poloniei și statelor baltice față de război sunt de înțeles, dar că conflictul s-ar fi desfășurat diferit dacă Rusia ar fi primit o garanție că Ucraina nu va fi primită în NATO. Preluând propaganda Kremlinului până la capăt, premierul ungar a criticat, din nou, sancțiunile UE împotriva Rusiei, despre care a spus că afectează economia Ungariei.

„Cu un an în urmă, Occidentul a decis altfel. Când Rusia a lansat un atac, Occidentul nu a izolat conflictul, ci l-a transformat într-unul la nivel european. Am fi putut să-l trratăm ca pe un război local regional, sau ca pe un conflict între două țări slave, așa cum a sugerat Ungaria.

Ce s-a întâmplat este un alt argument împotriva super-statului de la Bruxelles și în favoarea statelor-națiune puternice”, a mai spus liderul de la Budapesta.

Discursul a fost preluat de propaganda rusă

Sâmbătă, premierul a recunoscut că a fi membră NATO este „vital” pentru Ungaria, dar a declarat că guvernul său nu va trimite arme în Ucraina şi nici nu va rupe relaţiile economice cu Rusia. Orban face deseori afirmații în sprijinul Rusiei și a menținut constant o poziție pro-rusă în interioriul Uniunii Europene, în ciuda poziției de condamnare a agresiunii rusești la nivelul UE. 

Dacă 2022 a fost cel mai dificil an, atunci 2023 va fi cel mai periculos an de la căderea comunismului, crede Viktor Orban. Pe lângă migraţie, care acum devine încet-încet o caracteristică permanentă, ne confruntăm cu doi noi duşmani şi pericole: războiul şi inflaţia, a declarat el. Orban spune că vieţile pot fi salvate doar printr-o încetare a focului şi prin negocieri de pace imediate, scrie hirado.hu.

Discursul de sâmbătă al lui Viktor Orban a fost urmărit şi preluat imediat de presa oficială de la Moscova, care s-a grăbit să scoată în evidenţă acele pasaje care servesc propagandei oficiale. Astfel, agenţia de presă a statului rus, TASS, a păstrat pe prima pagină ştiri cu titlul: „Orban este încredinţat că Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru Europa” sau „Orban nu exclude posibilitatea ca UE să trimită în Ucraina trupe de menţinere a păcii”, „Orban spune că Ungaria îşi va menţine legăturile economice cu Rusia”, „Orban spune că Ungaria nu este de acord cu abordarea UE a conflictului” etc.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri