Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Data publicării:
mostră de sânge cu virus gripal
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Virusul gripal este patogenul cu cel mai ridicat grad de probabilitate pentru provocarea unei noi pandemii globale în viitorul apropiat, avertizează cercetători din domeniu, citați de The Guardian. Conform unui nou studiu internațional, gripa este cea mai mare amenințare la adresa sănătății la nivel global, iar OMS discută despre posibilitatea răspândirii unui nou tip de gripă aviară.

Un studiu internațional, care urmează să fie publicat în weekendul viitor, dezvăluie că 57% dintre experții în domeniu la nivel mondial cred că o variantă de virus gripal va fi cea care provoacă următoarea pandemie.

Ideea că gripa este cea mai mare amenințare pandemică la adresa omenirii vine după cercetări pe termen lung, care arată o evoluție constantă a virusului și o capacitate de mutație extraordinară, spune Jon Salmanton-Garcia, de la Universitatea din Koln, unul dintre cercetătorii care a participat la studiu.

„Gripa apare în fiecare iarnă. Putem descrie aceste focare drept niște mici pandemii. Sunt mai mult sau mai puțin controlate pentru că diferite tulpini care o provoacă nu-s suficient de virulente. Dar nu va fi așa mereu”, a spus el.

Detalii despre această cercetare - la care au participat 187 de cercetători de rang înalt – vor fi publicate la congresul din Barcelona al Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase.

Al doilea cel mai probabil declanșator al unei pandemii, după virusul gripal, este, cel mai probabil, un virus denumit „Boala X”, încă o necunoscută pentru cercetători, conform a 21% dintre experții care au participat la studiu.

Ei cred că următoarea pandemie va fi provocată de un micro-organism încă necunoscut care va apărea deodată, precum coronavirusul care a declanșat pandemia trecută.

SARS-CoV-2, gripa și „Boala X” principalele amenințări

Unii dintre cercetători consideră că și virusul SARS-CoV-2 rămâne o amenințare, 15% dintre cercetătorii chestionați spunând că îl văd drept cea mai posibilă cauză a unei noi pandemii în viitorul apropiat.

Alte micro-organisme mortale, precum Lassa, Nipah, Ebola sau Zika, au fost văzute drept posibile amenințări la nivel global de doar între 1 și 2 procente dintre cercetătorii chestionați.

„Gripa rămâne, într-o mare măsură, amenințarea nr. 1 în ce privește potențialul său pandemic din perspectiva unei majorități consistente a cercetătorilor de la nivel global”, a adăugat Salmanton-Garcia.

Săptămâna trecută, OMS a ridicat îngrijorări cu privire la răspândirea alarmantă a tulpinei gripale H5N1, care a provocat milioane de cazuri de gripă aviară, la nivel global. Primele focare au apărut în 2020 și au provocat moartea a zeci de milioane de animale domestice dar și a milioane de păsări sălbatice.

Recent, virusul a trecut și la specii mamifere, inclusiv la vitele domestice. Animale sunt infectate cu acest virus în 12 state americane, iar cercetătorii se tem că virusul ar putea să facă saltul și să infecteze și oameni.

Cu cât o tulpină virală reușește să spargă bariere și să infecteze mai multe tipuri de mamifere, cu atât este mai probabil că ea va ajunge, la un moment dat, și la om.

Apariția virusului H5N1 la vaci a fost surprinzătoare, a adăugat virusologul Ed Hutchinson, de la Universitatea din Glasgow.

„Știam că porcii puteau contracta virusul, dar până recent, vacile nu puteau. Au fost infectate cu o tulpină specifică, așa că apariția H5N1 a fost un șoc. Asta înseamnă că riscul ca virusul să se răspândească la și mai multe animale de fermă și apoi la oameni, este tot mai mare. Cu cât se răspândește mai mult, cu atât șansele ca el să facă mutații și să infecteze oameni este mai mare”, a adăugat el.

Până acum, nu există indicii că virusul H5N1 se răspândește de la om la om, dar în sutele de cazuri în care oamenii s-au infectat prin contactul cu animale, în ultimii 20 de ani, impactul a fost teribil.

„Mortalitatea este extrem de mare pentru că oamenii nu au imunitate naturală la acest virus”, spune Jeremy Farrar, cercetător-șef la OMS.

Posibilitatea unei pandemii este alarmantă, însă cercetătorii spun că vaccinurile pentru mai multe tulpini periculoase, inclusiv pentru H5N1, au fost deja dezvoltate.

„Dacă am avea o pandemie de gripă aviară, încă am avea o provocare logistică uriașă să le producem la o scară și la o viteză adecvate. Totuși, suntem mult mai înainte față de situația Covid, când dezvoltarea vaccinului a trebuit să înceapă de la zero”, a mai spus Hutchinson.

Totuși, unele lecții pe care le-am învățat în timpul pandemie de coronavirus au fost deja uitate, spune Salmanton-Garcia: „Oamenii au revenit la a tuși în palme și la strânge mâinile altora apoi. Purtarea măștilor a dispărut. Ne întoarcem la obiceiurile proaste de dinainte și e posibil să ajungem să regretăm asta”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri