Vladimir Putin a inaugurat două submarine nucleare și a promis creșterea puterii navale a Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Russia Putin North Western Federal District
Președintele rus Vladimir Putin a promis încă trei submarine cu rachete strategice Borei-A. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele Vladimir Putin a participat luni la ceremonia de ridicare a drapelului pentru două submarine nucleare despre care a spus că fac parte dintr-o acțiune strategică de proiectare a puterii navale a Rusiei și a promis încă trei submarine cu rachete strategice Borei-A, transmit Reuters și TASS.

Putin a călătorit în orașul nordic Severodvinsk pentru a vizita „Krasnoyarsk” și Imperator Aleksandr III (Împăratul Alexandru al III-lea), la șantierul de construcții navale Sevmash.

Președintele Rusiei a spus că ambele nave cu propulsie nucleară vor prelua în curând serviciul în Pacific, subliniind că fac parte din două serii separate de submarine pe care Rusia le lansează.

„Vom întări cantitativ pregătirea pentru luptă a Marinei Ruse, puterea noastră navală în Arctica, Orientul Îndepărtat, Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Caspică – cele mai importante zone strategice ale oceanelor lumii”, a spus Putin, flancat de oficiali și ofițeri de marină pe o scenă montată în aer liber.

Russian President Putin on working trip to Arkhangelsk Region
Președintele Rusiei Vladimir Putin și Nikolai Yevmenov, comandantul șef al Marinei Ruse, la ceremonia de ridicare a drapelului pentru submarinele rusești cu propulsie nucleară Imperator Aleksandr III și Krasnoyarsk. Sursa foto: Profimedia Images

Imperator Aleksandr III (Împăratul Alexandru al III-lea) face parte din noua clasă de submarine nucleare Borei (Arctic Wind) a Rusiei, prima nouă generație pe care a lansat-o după Războiul Rece.

Luna trecută, Ministerul Apărării a declarat că nava a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală Bulava cu capacitate nucleară.

Krasnoyarsk aparține clasei Yasen de submarine multifuncționale echipate cu rachete cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie despre care Putin a spus că ar putea lovi atât ținte maritime, cât și terestre.

Putin, care vinerea trecută a anunțat că va candida pentru un nou mandat prezidențial în alegerile care vor avea loc în martie, a vorbit în repetate rânduri despre potențialul noii generații de arme a Rusiei, în special despre sistemele sale nucleare, și despre valoarea lor ca element de descurajare pentru Occident.

Analiștii de securitate spun că armele nucleare au dobândit o importanță mai mare în gândirea și retorica sa de la începutul conflictului din Ucraina, unde forțele sale convenționale sunt blocate într-un război de uzură măcinat fără sfârșit.

Potrivit TASS, puterea navală a Rusiei va fi întărită în continuare cu trei submarine strategice.

Russian President Putin on working trip to Arkhangelsk Region
Președintele Rusiei Vladimir Putin (dr) și Nikolai Yevmenov (st), comandantul șef al Marinei Ruse, își strâng mâna la ceremonia de lansare a submarinelor rusești cu propulsie nucleară Imperator Aleksandr III și Krasnoyarsk la șantierul naval Sevmash. Sursa foto: Profimedia Images

„Lucrările de îmbunătățire a puterii navale a Rusiei vor continua cu siguranță”, a spus președintele la ceremonie.

Președintele Rusiei a declarat că „în următorii câțiva ani, încă trei submarine cu rachete strategice Borei-A vor fi coborâte din stocurile emblematicului Sevmash și predate Marinei în cadrul programului de armare de stat”.

Putin i-a felicitat pe ofițerii de navă și constructorii de nave din Sevmash „pentru evenimentul major de astăzi” și a mulțumit echipei șantierului naval pentru „profesionalism și dăruire”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri