Vladimir Putin îi obligă pe toți mercenarii să jure „fidelitate și loialitate” Rusiei, la două zile după moartea lui Prigojin

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin nervos, gesticulează
Un rus spune că pe front 99% îl numeau pe Putin "nenorocit". Foto: Profimedia Images

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, vineri, un decret care îi obligă pe membrii formaţiunilor paramilitare să jure „fidelitate” și „loialitate” Rusiei și „să urmeze cu strictețe ordinele comandanților și superiorilor”. Decizia are loc la două zile după moartea şefului Wagner, Evgheni Prigojin, informează AFP, potrivit Agerpres.

În virtutea acestui decret publicat pe site-ul guvernului, aceştia trebuie să jure „fidelitate” şi „loialitate” faţă de Rusia şi „să urmeze cu stricteţe ordinele comandanţilor şi superiorilor”.

De asemenea, ei se angajează să „respecte cu sfinţenie Constituţia rusă”, „să îndeplinească cu conştiinciozitate sarcinile care le sunt încredinţate” şi „să apere cu curaj independenţa ţării şi ordinea constituţională”.

Acest decret se referă la persoanele care „contribuie la îndeplinirea sarcinilor atribuite forţelor armate ruse” şi la alte „organisme şi formaţiuni militare”, inclusiv la forţele teritoriale de apărare formate în timpul conflictului din Ucraina.

Deşi mercenariatul este interzis prin lege în Rusia, sunt tolerate activităţile „companiilor militare private”, care oferă oficial servicii de „securitate”, dintre care Wagner este cea mai mare şi cea mai cunoscută.

Textul a fost semnat la două luni după ce mercenarii Wagner au încercat pentru scurt timp să mărşăluiască spre Moscova într-o revoltă menită să-i înlăture pe rivalii lui Prigojin din sistemul de apărare, o rebeliune condamnată de preşedintele Vladimir Putin ca o „înjunghiere în spate” trădătoare.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri