Volodimir Zelenski încearcă să potolească spiritele după ce Polonia a atacat Ucraina pentru lipsa de recunoștință

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține o conferință de presă la Kiev, în Ucraina, pe 2 iunie 2023.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Volodimir Zelenski a făcut apel la calm marți seara, într-un efort de a încheia o dispută diplomatică generată de o serie de comentarii «inacceptabile» ale consilierului de politică externă al președintelui polonez Andrzej Duda, care au condus la convocarea ambasadorului Poloniei la ministerul ucrainean de Externe, transmite POLITICO. Zelenski a spus că niciun incident politic nu poate strica relațiile dintre cele două popoare.

"În timpul întâlnirii (cu ambasadorul polonez - n.red.), s-a subliniat că declaraţiile despre pretinsa lipsă de recunoștință a ucrainenilor faţă de ajutorul oferit de Polonia (în războiul cu Rusia - n.red.) sunt neadevărate şi inacceptabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko. 

Reacţia Kievului vine după ce consilierul de politică externă al preşedintelui polonez Andrzej Duda, Marcin Przydacz, a vorbit luni despre decizia Poloniei de a prelungi unilateral interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene şi a cerut Kievului să fie recunoscător Varşoviei pentru sprijinul politic şi militar pe care i-l oferă în războiul cu Rusia.

"Apreciem foarte mult sprijinul Poloniei, care, alături de noi, a devenit un adevărat scut al Europei de la o mare la alta. Și nu poate exista nici măcar o fisură în acest scut", a declarat Zelenski.

"Nu vom permite ca niciun incident politic să strice relațiile dintre popoarele ucrainean și polonez, iar emoțiile ar trebui să se calmeze cu siguranță", a adăugat președintele Ucrainei.

Pe de altă parte, premierul Poloniei susține că Ucraina nu ar fi trebuit să reacționeze astfel în nicio circumstanță.

"Convocarea ambasadorului polonez - un reprezentant al țării, singurul rămas la Kiev în ziua invaziei Rusiei în Ucraina - la ministerul de Externe al Ucrainei nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată", a declarat Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.

"Având în vedere sprijinul enorm pe care Polonia l-a acordat Ucrainei, astfel de greșeli nu ar trebui să aibă loc", a întărit premierul.

Polonia a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Kievului de când s-au intensificat agresiunile Moscovei. Însă, în ultimele luni, relațiile Poloniei cu Kievul au fost afectate de hotărârea Varșoviei de a prelungi interdicția asupra unor importuri agricole ucrainene, guvernul polonez considerând că acestea sunt o amenințare la adresa intereselor fermierilor autohtoni.

Inițial axată pe cereale, disputa se extinde acum și către fructe, cum ar fi zmeura și coacăzele.

Fermierii polonezi, electorat cheie la viitoarele alegeri din octombrie, se plâng că importurile la prețuri mai mici din Ucraina strică piața.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri