Votul strategic care va înfuria Serbia. SUA au trimis deja un cadou specific contextului: 24 de blindate Humvee

Data actualizării: Data publicării:
kosovo
Foto: Northfoto / Shutterstock

Legislativul kosovar va vota vineri, în a doua lectură, proiectul de transformare a Forțelor de Securitate din Kosovo (KSV) într-o armată națională, decizie care agită din nou apele - și așa tulburi - între Belgrad și Priștina.

forte kfor
Militarii NATO asigură securitatea în Kosovo / FOTO: Guliver / Getty Images

Trecerea de la o forță de intervenție în caz de dezastre la o armată în toată regula este încă o cărămidă solidă în construcția statalității kosovare.

Situația este privită de politicienii sârbi ca încă o provocare în lungul conflict dintre Belgrad și Priștina în privința suveranității asupra acestei regiuni din bazinul Metohija.

În această săptămână, 24 de vehicule blindate Humvee au ajuns din garajele armatei americane pe un poligon din Kosovo, potrivit Radio Europa Liberă. Un dar de Crăciun în linia tradiționalului suport politic al Statelor Unite pentru regiunea dominată de albanezii kosovari.

SUA sprijină planul Kosovo de a-şi crea propria armată, a declarat joi ambasadorul american la Pristina, Philip Kosnett, o poziţie ce nu este împărtăşită de alte ţări membre NATO.

SUA apreciază că „transformarea KSF în forţe armate ale Kosovo este un pas pozitiv şi că este firesc ca republica în calitate de ţară suverană şi independentă să dispună de propriile capacităţi defensive”, a subliniat ambasadorul. „Acesta este un proiect ce va lua mulţi ani”, a mai spus diplomatul american.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că planul Kosovo de a se dota cu forţe militare proprii intervine „într-un moment nepotrivit” şi „împotriva opiniei multor aliaţi NATO”.

CITIȚI ȘI: FOTO. Președintele Kosovo, în uniformă militară înaintea unui vot istoric

Şefa guvernului sârb, Ana Brnabic, a precizat că speră să nu fie nevoie ca ţara sa „să utilizeze vreodată armata”, chiar dacă este posibil, potrivit ei, în faţa dorinţei Kosovo de a se dota cu propria forţă militară.

„Sper că nu va trebui niciodată să folosim armata noastră, dar în acest moment este una dintre opţiunile de pe masa”, a spus ea.

Ministrul KSF, Rrustem Berisha, a menționat că noul pachet de legi va duce la o „transformare graduală” a Forțelor de Securitate într-o armată profesionistă.

Ramadan Qehaja, expert în politici militare, crede că procesul de tranziție va fi lung și anevoios – nu doar la nivelul tehnologiei de apărare și al pregătirii de reacție rapidă, ci și în privința mentalității militare a trupelor.

„Trebuie să pornească de la cele mai joase straturi: de la soldat și până la președintele țării”, a subliniat Qehaja într-o declarație pentru Balkan Insight.

Opinii analiștilor legate de dosarul kosovar se împart, în general, în două tabere: cea care vede în Kosovo o poveste de succes a politicii externe americane în complicata rețea multietnică a Balcanilor de Vest și cea care consideră Kosovo ca fiind un eșec răsunător al internaționalismului liberal din anii 1990.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita