Xi Jinping i-a transmis lui Vladimir Putin „îngrijorările” sale referitoare la războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0722928122
Vladimir Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping în Uzbekistan la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că înțelege faptul că liderul chinezi Xi Jinping s-a arătat „îngrijorat” de situația din Ucraina, ceea ce reprezintă o recunoaștere surprinzătoare a fricțiunilor existente între Moscova și Beijing în privința războiului din Ucraina, informează Reuters. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit în Uzbekistan la summitul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai.

„Apreciem în mod deosebit poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în privința crizei din Ucraina”, i-a declarat Putin lui Xi în cadrul primei întrevederi pe care cei doi șefi de stat o au de la începutul invaziei ruse în Ucraina. „Vă înțelegem semnele de întrebare și grija pe care ați manifestat-o. În cadrul întrevederii de astăzi, vom explica, evident, poziția noastră”, a declarat Vladimir Putin.

Declarația vine la o săptămână după succesul neașteptat al contraofensivei ucrainene în regiunea Harkov, în urma căreia Kievul a anunțat recuperarea a 8.000 de kilometri pătrați de teritoriu.

De la începutul războiului din Ucraina, China a adoptat o poziție prudentă: a criticat sancțiunile impuse Rusiei de Occident dar a evitat, în același timp, să susțină sau să sprijine în vreun fel campania militară a Moscovei.

În același timp, Xi Jinping nu a făcut nicio referire la Ucraina în cadrul declarațiilor publice făcute cu prilejul întâlnirii cu Putin.

Putin și Xi s-au întâlnit ultima la Beijing, înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022 și cu trei săptămâni înainte de declanșarea invaziei în Ucraina.

Sprijinul Beijingului este considerat esențial pentru Moscova în acest moment, în condițile în care Rusia are nevoie de noi piețe pentru exporturile de energie și pentru importurile de produse de înaltă tehnologie.

Analistul politic Ian Bremmer a declarat pentru Reuters că acesta este „prima oară când Putin recunoaște public că se fac presiuni asupra sa pentru a da înapoi”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat la CNN că Beijingul ar trebui să condamne public invazia din Ucraina. „Întreaga lume ar trebui să fie unită împotriva acțiunilor lui Putin”, a spus Kirby.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri