Xi Jinping, președintele Chinei, cere mai mult „control al activităților religioase ilegale” ale populației uigure din Xinjiang

Data publicării:
Xi Jinping la ușa avionului prezidențial
Autoritățile chineze au reținut cel puțin 1 milion de persoane în centre de detenție și reeducare și au instituit supraveghere în masă și oprimare sistematică a expresiei religioase și culturale. Foto: Președintele Chinei Xi Jinping Sursa foto: Profimedia Images

Președintele chinez, Xi Jinping, a făcut o vizită surpriză în Xinjiang, îndemnând oficialii din regiune să păstreze „stabilitatea socială câștigată cu greu” și să-și intensifice eforturile în controlul „activităților religioase ilegale” ale uigurilor, transmite The Guardian.

Este a doua vizită a președintelui Xi, de când China a lansat o represiune extremă împotriva populației uigure și musulmane turcești din zonă în urmă cu aproape un deceniu.

Xi a sosit sâmbătă în orașul Urumqi, potrivit presei de stat chineze, unde a ascultat un raport de lucru guvernamental și a ținut un discurs în fața partidului comunist și a oficialilor guvernamentali. În timpul vizitei sale, Xi a îndemnat oficialii „să promoveze mai puternic controlul islamului și să oprească în mod eficient activitățile religioase ilegale”.

Reprimarea lui Xi asupra regiunii și a populației sale uigure a fost etichetată ca o tentativă de genocid de către unele guverne, grupuri pentru drepturile omului și organisme juridice.

Autoritățile chineze au reținut cel puțin 1 milion de persoane în centre de detenție și reeducare și au instituit supraveghere în masă și oprimare sistematică a expresiei religioase și culturale. Situri religioase și culturale au fost distruse sau în mare parte închise observatorilor religioși, potrivit grupurilor de cercetare. Anul trecut, ONU a găsit dovezi credibile de tortură și alte abuzuri ale drepturilor omului ale uigurilor, în timp ce Human Rights Watch și organele de pază legale spun că au fost comise crime împotriva umanității.

Xi și alți înalți oficiali resping categoric acuzațiile, despre care spun ei că fac parte dintr-un complot occidental de defăimare a Chinei. În schimb, ei spun că politica este un program anti-extremism și de reducere a sărăciei.
Cu toate acestea, există dovezi copleșitoare că politicile Beijingului vizează frecvent actele benigne și cotidiene de respectare religioasă, inclusiv purtarea bărbii sau studierea Coranului.

Președintele Chinei a subliniat că „stabilitatea socială” trebuie întotdeauna să fie prioritară și trebuie folosită pentru a garanta dezvoltarea. El a spus că regiunea „nu mai este o zonă îndepărtată”, ci un centru central pentru inițiativa de dezvoltare a centurii și drumurilor și că ar trebui să se deschidă mai mult către turismul intern și străin, a informat presa de stat.

Oficialii locali trebuie să „întărească publicitatea pozitivă și să arate noua atmosferă de deschidere și încredere în sine din Xinjiang... în timp ce resping toate formele de opinie publică falsă și discursurile negative sau dăunătoare”, a spus el.

„În procesul de modernizare în stil chinezesc, vom construi mai bine un Xinjiang frumos, unit și armonios, bogat și prosper.”

Un raport cu privire la vizita efectuată, făcut de agenția de știri Xinhua, scrie că Xi le-a spus oficialilor că „problema identității culturale” trebuie rezolvată pentru a consolida națiunea chineză, PCC și „socialismul cu caracteristici chineze”.

Kenneth Roth, fost director executiv al Human Rights Watch, a declarat că vizita lui Xi a fost o „dublare a crimelor sale împotriva umanității”.

Xi a făcut această oprire surpriză în Xinjiang după ce a participat la forumul BRICS din Africa de Sud. Prima sa vizită în regiune a fost în iunie anul trecut.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...