Xi vrea o „armată diplomatică de fier”. După o scurtă pauză, China revine la discursul agresiv

Data publicării:
xi jinping la o conferință
La Conferința centrală de lucru pentru Afaceri Externe, Xi Jinping (foto) a vorbit și despre „hegemonia” Occidentului. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele chinez Xi Jinping i-a îndemnat vineri pe ambasadorii chinezi să creeze o „armata diplomatică de fier” loială Partidului Comunist, reînviind retorica „diplomației războinicilor lupi” propagată de unii diplomați ca semn al politicii externe din ce în ce mai agresive a Chinei, transmite Reuters.

„Îndrăznește să fii bun la luptă și să devii apărător al interesului național. Este necesar să... protejăm cu hotărâre interesele suveranității naționale, securității și dezvoltării, cu o poziție de pregătire și o voință fermă de a sfida puterile puternice”, a declarat președintele Xi diplomaților chinezi adunați la Beijing, a informat postul de stat CCTV.

Remarcile sale au făcut referire la un stil de retorică mai asertivă, de confruntare, adoptat de diplomații chinezi din 2020, care a fost mai puțin proeminent în acest an, deoarece China a căutat să atragă investiții străine pentru economia sa slăbită.

Legăturile cu Statele Unite s-au dezghețat pentru scurt timp după ce Xi s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden în noiembrie, dar China este, de asemenea, implicată în dispute diplomatice cu Filipine în legătură cu un recif contestat din Marea Chinei de Sud, precum și cu Japonia în legătură cu deversarea de ape uzate de la Fukushima.

Xi a repetat cuvântul „strict” de șapte ori în discursul anual

Xi i-a îndemnat, de asemenea, pe ambasadori să adere la disciplina partidului, repetând cuvântul „strict” de șapte ori în discursul anual, după Conferința centrală de lucru pentru Afaceri Externe, o reuniune secretă la nivel înalt de planificare a politicii externe a Partidului Comunist, care are loc o dată la cinci ani, încheiată joi.

„Este necesar să se pună în față regulile și disciplina, să se disciplineze cu strictețe, să-și asume strictă responsabilitate... și să creeze o armată diplomatică de fier loială Partidului... care îndrăznește și se pricepe la luptă și respectă o disciplină strictă”, a spus Xi în timpul conferinței diplomaților, la Marea Sală a Poporului din Beijing.

Declarațiile lui Xi vin pe fondul unui impuls disciplinar reînnoit în rândul corpului diplomatic al Chinei, după ce fostul ministru de externe Qin Gang a fost revocat din funcție în iulie, după doar șapte luni în acest rol, pe fondul zvonurilor despre o aventură amoroasă.

„Loialitatea față de Partid, țară și popor este tradiția glorioasă a frontului diplomatic”, a spus Xi.

„Este necesar să construim o linie puternică de apărare ideologică... și să fii o persoană inteligentă, cu convingeri politice ferme, care respectă cu strictețe regulile și disciplina”.

„Luptă” a fost al doilea cuvânt accentuat de Xi în discurs

Xi a subliniat, de asemenea, că China trebuie să-și sporească influența internațională pentru a combate ceea ce el consideră că sunt încercările Occidentului de a opri și suprima țara sa, repetând de cinci ori cuvântul „luptă”.

„Trebuie să legăm prietenii extinse și profunde, iar lupta pentru a câștiga inimile oamenilor trebuie să se desfășoare nu numai în temple, ci adânc în interiorul maselor. Trebuie să folosim limbi și metode străine pentru a spune bine povestea Chinei”, a spus Xi, reluând tema unui discurs din iunie 2021 în care a îndemnat oficialii să creeze o imagine „de încredere, iubită și respectabilă” a Chinei.

La Conferința centrală de lucru pentru Afaceri Externe, Xi a atacat, de asemenea, subiecte împotriva „hărțuirii” și „hegemoniei” Occidentului, cerând diplomaților și oficialilor să „ducă mai departe spiritul nostru de luptă”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri