Mii de femei s-au căsătorit în speranța că vor începe o nouă viață în străinătate, dar nu și-au mai văzut niciodată soții

Data actualizării: Data publicării:
Un bărbat ascunde la spate un trandafir
Victimele acestei înșelătorii nu au prea multe metode legale prin care să îi tragă la răspundere pe bărbații care le-au luat banii și le-au părăsit, atât timp cât aceștia locuiesc în străinătate. Foto: Profimedia Images

Zeci de mii de femei din India au fost abandonate de soții lor care lucrează în străinătate, potrivit oficialilor și activiștilor indieni citați de The New York Times. Unele femei sunt ținute cu forța în casa socrilor și șantajate timp de zeci de ani.

Unele femei abandonate de partenerii lor sunt victime ale unor promisiuni neîmplinite, dar altele au fost pur și simplu păcălite, iar familiile lor au fost jefuite de zestre după ce au fost nevoite să plătească pentru luna de miere și vize.

Victimele acestor înșelătorii nu au prea multe metode legale prin care să îi tragă la răspundere pe bărbații care le-au luat banii și le-au părăsit, atât timp cât aceștia locuiesc în străinătate.

Un fost judecător care a condus o comisie însărcinată cu analizarea problemei a spus că există 30.000 de astfel de cazuri doar în Punjab.

Ca multe alte femei din acest stat indian din care foarte multe persoane emigrează în țări străine, Sharndeep Kaur și-a dorit din totdeauna să se căsătorească cu un bărbat indian care lucrează în altă țară și să i se alăture pentru a începe o nouă viață mai prosperă în străinătate.

Pe data de 13 ianuarie 2014, Kaur a crezut că visul ei a devenit realitate. În acea zi, într-un templu sikh, ea s-a căsătorit cu Harjinder Singh, care doar ce se întorsese din Italia, și s-a mutat în casa familiei lui.

Abandonate la socrii, unde sunt lăsate fără mâncare și bătute

După câteva zile, însă, socrii ei au început să îi ceară 10.000 de dolari ca soțul ei să se poată stabili în Canada. Când nu a reușit să facă rost de bani, părinții lui Harjinder au lăsat-o fără mâncare și au bătut-o.

La opt săptămâni după nuntă, soțul lui Kaur s-a întors la jobul pe care îl avea în Italia la o fermă de vaci de lapte. Femeia nu l-a mai văzut niciodată. „Zilele s-au transformat în săptămâni și apoi în luni”, și-a amintit Kaur din casa ei din satul Fateh Nangal. „Iar eu continuam să îl caut din priviri”.

Despre unii dintre bărbații care își abandonează soțiile se spune că ar fi vrut să își onoreze promisiunea de a-și aduce partenerele să trăiască cu ei în străinătate, dar că, din alte motive neașteptate sau din cauza regulilor stricte privind emiterea vizelor, aceștia nu au mai reușit să ducă planul la capăt.

Activiștii și experții, însă, au descris un scenariu mult mai îngrijorător, care se tot repetă: părinții se pun de acord ca fiica lor să se mărite cu un indian care se întoarce din străinătate, iar aceștia îi plătesc zestrea - o tradiție interzisă de mult timp, dar care se practică în continuare în India.

Urmează o nuntă bogată, cu multe zile de chef - mâncare, băutură și dansuri. Apoi, vine luna de miere, plătită tot de familia miresei.

Soțul pleacă din nou în străinătate, în timp ce soția se mută în casa socrilor și așteaptă ca acesta să obțină o viză și pentru ea. Socrii îi cer bani pentru viză, care, însă, nu mai vine niciodată.

Soția, deseori fără studii, este ținută în continuu sub supraveghere pentru a nu scăpa de sub controlul familiei soțului, ceea ce o poate afecta psihologic pe femeie. Kaur, care a fugit din casa socrilor ei la 5 luni de zile după nuntă, a spus că s-a simțit „ca și când aș fi trăit într-o temniță întunecată”.

Unele dintre victime sunt „exploatate sexual de alți membrii ai familiei soțului”

Iar pericolele pentru aceste femei nu se termină aici: unele dintre ele sunt „exploatate sexual de alți membrii ai familiei soțului din cauză că nu au unde să plece”, a spus fostul judecător indian care s-a ocupat de această problemă.

În unele cazuri, bărbații folosesc banii de zestre pentru a emigra în țări bogate, precum Canada, acolo unde membrii comunității sikh reprezintă în jur de 2% din populația totală a țării.

„Băieții vin, se distrează și pleacă cu banii de zestre”, a spus judecătorul. „Apoi se căsătoresc din nou în țări străine pentru cetățenie. Este o perfidie”.

Femei părăsite în acest fel se întâlnesc peste tot în Punjab - un semn că disperarea de a pleca din țară este mai mare decât frica de a se expune riscului de a fi păcălite.

Unele dintre victime se luptă acum pentru a le revoca pașapoartele soților care le-au abandonat. În India, există o lege care le permite femeilor să solicite anularea pașaportului soților care le părăsesc după ce pleacă în străinătate dacă aceștia nu se prezintă în fața judecătorilor în repetate rânduri.

Cazurile, însă, ca multe altele în India, se derulează foarte încet. „Vreau să îi dau o lecție ca să își aducă minte toată viața ceea ce mi-a făcut”, a spus una dintre victime despre soțul ei, care a plecat împreună cu părinții lui în Canada.

Zărind un bărbat care traversa lanul de grâu din spatele casei sale, Kaur a spus încet: „Mi-aș fi dorit să fie el, dar știu că [soțul meu] nu se va mai întoarce niciodată.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri