Galerie Foto Zeci de mii de protestatari pro-Palestina au ocupat străzile Londrei

Data publicării:
protestatari la marșul pro-palestina de la Londra
Foto: Profimedia Images

Mii de londonezi au mărşăluit, sâmbătă, în capitala Regatului Unit pentru a susţine un armistiţiu în Gaza, între Israel şi teroriștii Hamas. În prezenţa unor forţe de ordine numeroase, coloana cu drapeluri palestiniene scanda „Free, free Palestine” (Palestina liberă sau Eliberaţi Palestina - n. red) şi cereau încetarea focului „acum”.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Manifestanţii au pornit din intersecţia Hyde Park Corner din centrul Londrei, la apelul grupului Campania de Solidaritate cu Palestina. Traseul prevăzut urma să se încheie la ambasada Statelor Unite, unde era instalată o tribună pentru discursuri.

AFP, citat de Agerpres, a mai remarcat pancarte cu textul „Opriţi războiul din Gaza” sau „Opriţi genocidul”, dar şi sloganul controversat „de la râu (Iordan - n. red.) până la mare (Mediterana)”, care poate fi interpretat ca o chemare la distrugerea Israelului.

Poliţia, acuzată de unii politicieni de dreapta din Partidul Conservator, de guvernământ, că este prea îngăduitoare cu protestatarii, a avertizat că îşi va îndeplini misiunea „fără teamă şi fără părtinire” şi că îşi menţine independenţa şi imparţialitatea, susţinând „dreptul democratic” de a manifesta.

„Acţionăm evident într-un context în care înţelegem că comunităţile noastre evreieşti şi musulmane sunt foarte îngrijorate de crimele motivate de ura antisemită şi antimusulmană şi de sentimentele lor de securitate la Londra”, a afirmat, într-un comunicat, comandanta poliţiei, Karen Findlay.

Săptămâna trecută, premierul britanic, Rishi Sunak, a cerut poliţiei fermitate în faţa „intimidărilor, ameninţărilor şi actelor de violenţă planificate”. La manifestaţiile precedente după declanşarea conflictului din Gaza au avut loc zeci de arestări pentru scandări şi banderole antisemite sau pentru îndemnul de a susţine o organizaţie teroristă.

Itai Galmudy, care a organizat, sâmbătă, o contramanifestaţie la Londra, a apreciat că demonstraţiile pentru încetarea violenţelor „au devenit marşuri de ură împotriva Israelului” şi a adăugat: „credem că ajunge”. 

Conform Hamas, bombardamentele şi ofensiva terestră a armatei israeliene au ucis peste 30.000 de oameni de când Israelul a declanşat represaliile împotriva atacului terorist din 7 octombrie anul trecut.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri