Fenomen bizar printre angajații români. Cum se manifestă „prezenteismul” - boala modernă a locului de muncă

Data actualizării: Data publicării:
angajati angajatori barbat care cearta angajatii
Prezenteismul sau sentimentul că trebuie să fii prezent la locul de muncă este un nou fenomen cu care se luptă piața muncii. Foto: GettyImages

Angajații români încă simt efectele pandemiei. Cei care au lucrat de acasă mult timp suferă acum de ceea ce experții numesc „prezenteism” - boala modernă a locului de muncă. Adică se simt datori să meargă la serviciu chiar dacă sunt bolnavi și chiar ajung să se simtă vinovați când își iau concediu.

Prezenteismul sau sentimentul că trebuie să fii prezent la locul de muncă este un nou fenomen cu care se luptă piața muncii după revenirea angajaților la locul de muncă, dar el se manifestă și în cazul celor care lucrează de acasă.

Angajații care lucrează de acasă sunt cei mai expuși la acest risc, iar numărul lor a crescut considerabil în ultimii ani. Un sondaj din 2023 a arătat că aproximativ o treime dintre lucrătorii cu locuri de muncă care pot fi făcute de la distanță lucrează tot timpul de acasă, comparativ cu doar 7% care au făcut acest lucru înainte de pandemie. Ei sunt angajații care neputând să se deconecteze, au cele mai mari dificultăți în a-și gestiona timpul de lucru și a scăpa de presiunea de a fi mereu disponibili, atuci c\nd sun telefonul.

Angajații care lucreaza la birou sunt și ei vizați. În Marea Britanie, datele din 2022 de la Institutul Personalului au arătat că, deși prezentismul în rândul angajaților la locul de muncă a scăzut ușor în ultimii ani, aproximativ 65% dintre lucrătorii din HR au spus că încă îl observă în organizațiile lor. Iar numărul respondenților care au spus că văd acest fenomen printre cei care lucrează de acasă a crescut de la 77% în 2021 la 81% în 2022.

Specialiștii în muncă avertizează că deși poate părea un trend care încurajază performanta, este, de fapt, o rețetă perfectă pentru burnout, iar acești angajați sfârșesc prin a fi mai obosiți si mai puțin productivi pe termen lung.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri