Fiolă înverzită din cauza soluției de spălat parbrizul. Instanța i-a dat dreptate unui șofer din Oradea acuzat că a consumat alcool

Data publicării:
Un agent de poliție ține în mână un aparat de măsurare a alcoolemiei în dreptul unei benzinării de pe Autostrada Soarelui pe 10 august 2021.
Un șofer a fost prins la volan și beat, și cu permisul suspendat. După două ore, a fost prins iar conducând. Foto: George Călin/Inquam Photos

Un bărbat din Oradea a scăpat de amendă, după ce a demonstrat în instanță că, deși fiola indicase 0,05 mg/l alcool în aerul expirat, el nu consumase deloc alcool când a fost tras pe dreapta de polițiști. Mirosul de alcool din mașină ar fi provenit, de fapt, de la soluția de iarnă folosită pentru a spăla parbrizul, scrie Bihor Online.

Bărbatul fusese oprit de un echipaj de poliție pe Calea Clujului din Oradea, în ianuarie anul acesta. Când i-au cerut să prezintele documentele, agenții au simțit un miros puternic de alcool și, prin urmare, i-au cerut acestuia să sufle în alcooltest.

Șoferul, scrie sursa citată, a încercat să le explice polițiștilor că mirosul provine, de fapt, de la soluția de șters parbrizul, pe care o folosise cu doar 2 minute înainte să fie tras pe dreapta. Ba chiar le-ar fi arătat și urmele de soluție rămase pe parbriz.

În urma testării cu aparatul alcooltest, surpriză: acesta a indicat o valoare de 0,05 mg/l alcool în aerul expirat. Fără să stea pe gânduri, polițiștii l-au amendat pe șofer cu 1.305 lei și i-au reținut carnetul în vederea suspendării pe o perioadă de 90 de zile.

Bărbatul a cerut să meargă la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice, iar rezultatele primite a doua zi au confirmat că acesta nu consumase, de fapt, alcool. Ca să-și facă dreptate, șoferul s-a adresat Judecătoriei Oradea pentru anularea procesul-verbal de sancționare.

Luna trecută, instanța i-a dat dreptate: "în ipoteza în care rezultatul mijlocului tehnic utilizat în mod corect de agentul constatator este în contradicţie cu rezultatul obţinut în urma prelevării probelor biologice, se va da eficienţă rezultatului probelor biologice", se arată în motivarea Judecătoriei Oradea.

Sentința nu este, însă, definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la pronunțare, mai anunță sursa citată.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri