Exclusiv Marcel Boloș: România ar putea fi obligată să continue exploatarea de la Roșia Montană

Data actualizării: Data publicării:
Aerial drone view of orthodox church flooded with toxic waste water, mining chemical residuals, mud. Ecological bomb, Geamana, Romania
Ministrul Finanțelor a recunoscut că ar „prefera” mai degrabă o decizie „nemonetară”, care să presupună continuarea exploatării, uneia care să impună despăgubiri de miliarde de euro României. Foto: Profimedia Images

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat luni, în cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară” de la Digi 24, că România ar putea fi obligată să continue exploatarea de la Roșia Montană în procesul pe care compania Gabriel Resources l-a intentat statului român la tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

„Poate, totuși, avem și surpriza unei decizii nemonetare”, a spus Boloș, referindu-se la posibilitatea ca decizia tribunalului să nu prevadă despăgubiri, dar în același timp să oblige statul român să continue exploatarea.

Ministrul Finanțelor a recunoscut că ar „prefera” mai degrabă o astfel de decizie „nemonetară”, în locul uneia care să impună despăbugiri României.

„E limpede că această decizie nemonetară - din punct de vedere al efortului bugetar - ar fi mai ușor de implementat. E posibil să se țină cont de faptul că această licență de exploatare a resursei noastre de aur e încă în vigoare”, a spus ministrul Boloș.

Sigur că din punct de vedere al efortului bugetar, decizia nemonetară ar fi mult mai ușor de dus la îndeplinire

România se așteaptă să piardă procesul intentat de Gabriel Resources țării noastre pentru aurul de la Roșia Montană, au declarat surse guvernamentale pentru digi24.ro.

Boloș despre valoarea despăgubirilor cerute în procesul Roșia Montană: „Este o sumă care îți provoacă fiori”

„În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari”, a spus Boloș.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin, a declarat zilele trecute că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari.

„Este o sumă vehiculată care îți provoacă fiori”, a spus Boloș la Digi 24. „Noi am analizat cu atenție cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la Roșia Montană. Orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele arată că s-au efectuat cheltuieli care sunt aproximativ în jur de de 1 miliard de euro. Dacă decizia este nemonetară și dacă aceasta va fi continuarea explotării, trebuie să ne supunem. Ne vom supune la decizia care va fi dată de instanța internațională”, a admis Boloș.

„Dacă decizia (instanței) e nemonetară și va privi continuarea implementării (proiectului Roșia Montană), va trebui să ne supunem acestei decizii. Să vedem care va fi decizia și apoi să găsim calea legala, să o punem în aplicare”, a precizat ministrul Finanțelor.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri