Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Națională a Franței: Este cel mai important partener strategic în Europa

Data publicării:
SEDINTA DE GUVERN CIOLACU
Premierul Marcel Ciolacu. FOTO: Facebook Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la recepţia de Ziua Naţională a Franţei, că aceste două ţări ”împărtăşesc o istorie consistentă, cu un filon esenţial, flacăra idealurilor vibrante ale Revoluţiei Franceze”. ”Franţa este cel mai important partener strategic în Europa”, a subliniat el, mulţumind pentru susţinerea în privinţa aderării la Spaţiul Schengen. ”Sunt sigur că această susţinere va continua şi în următoarele luni, cruciale pentru noi din această perspectivă”, a adăugat Ciolacu, citat de News.ro.

”România şi Franţa împărtăşesc o istorie consistentă, cu un filon esenţial, flacăra idealelor vibrante ale Revoluţiei Franceze pe care o sărbătorim astăzi. Majoritatea elitelor româneşti s-au format ca studenţi la Paris şi au adus înapoi acasă nobilele idealuri ale libertăţii şi egalităţii. Mai mult, ei chiar le-au transformat în fapte, în modele instituţionale care au inspirat crearea statului român modern. Puternica apropiere lingvistică şi culturală a fost dublată şi de viziunea comună atât la nivel european, cât şi internaţional”, a afirmat Marcel Ciolacu, în discursul ţinut, vineri seară, la recepţia oferită cu prilejul Zilei Naţionale a Republicii Franceze.

El a adăugat că relaţiile privilegiate dintre cele două ţări s-au intensificat semnificativ.

”Franţa a fost unul dintre principalii susţinători ai integrării noastre în Uniunea Europeană şi ai aderării la NATO. De altfel, Franţa şi-a asumat rolul de naţiune-cadru în consolidarea posturii aliate pe Flancul Estic al NATO, în urma declanşării războiului din Ucraina, iar România este unul din marii beneficiari de securitate, ca efect al acestui demers. Franţa este cel mai important partener strategic în Europa, un partener care ne susţine în procesul de aderare la OCDE şi apreciez în mod deosebit sprijinul constant şi solid pe care România l-a primit în toţi aceşti ani. Profit astfel de ocazie pentru a mulţumi Franţei şi pentru susţinerea constantă a obiectivului nostru de aderare la Schengen. Sunt sigur că această susţinere va continua şi în următoarele luni, cruciale pentru noi din această perspectivă”, a subliniat premierul.

El a menţionat că, pe plan economic, Franţa reprezintă în continuare un partener-cheie al României, cu investiţii majore în sectoare de importanţă deosebită.

”Salut creşterea schimburilor comerciale cu 16% în 2022, faţă de anul precedent, şi prezenţa în România a peste 10.000 de firme cu capital francez. Sper să răspundem şi cu dezvoltarea investiţiilor româneşti în Franţa, în viitor. Având un puternic potenţial comercial, acest parteneriat are un impact semnificativ şi de aceea sperăm să-l intensificăm. Franţa este primul partener al României în privinţa cooperării descentralizate. Există înfrăţiri, asocieri, cooperare şi parteneriat între diferite autorităţi publice locale şi centrale, şcoli şi universităţi sau organizaţii non-guvernamentale. Iar proiecte precum colaborarea pe tema laserului de la Măgurele şi în zona academică şi de cercetare arată dimensiunea profundă a relaţiilor noastre”, a afirmat Marcel Ciolacu.

El a încheiat mulţumindu-i ambasadoarei Franţei ”pentru colaborarea de excepţie”.

”Aţi imprimat o energie cu totul specială parteneriatului istoric dintre România şi Franţa. Sper să ştim cum să păstrăm această energie şi în viitor. Mă bucur să sărbătorim împreună acest ceas aniversar în care gândurile mele cele mai calde se îndreaptă către poporul francez. Vive la France”, a conchis Ciolacu.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri