"Metoda împrietenirii". Bătrân de 84 de ani din Cluj, păcălit cu 10.000 de lei de un tânăr cunoscut în tren. Avertismentul polițiștilor

Data actualizării: Data publicării:
tren pe sine gara
Fotografie cu caracter ilustrativ. Credit foto: Guliver/Getty Images

Un bătrân de 84 de ani din Cluj a fost păcălit de un tânăr din Suceava, cunoscut în tren. Cei doi s-ar fi împrietenit pe ruta Iași-Cluj-Napoca. La destinație, bătrânul l-a invitat la el acasă, de unde tânărul a plecat, însă, cu tot cu cardul bancar al gazdei și codul PIN. Pentru fapta sa, bărbatul de 29 de ani a fost reținut de polițiști și, ulterior, arestat preventiv, scrie Cluj24.ro. "Metoda împrietenirii" este o nouă metodă la care apelează escrocii, atrag atenția polițiștii. 

Cei doi se cunoscuseră pe 27 septembrie 2023 în trenul Iași-Cluj-Napoca. Impresionat de povestea de viață a noului său prieten și convins fiind că bărbatul este de încredere, bătrânul l-a invitat în vizită la el acasă. Tânărul de 29 de ani a acceptat doar că, la final, a plecat din locuință cu tot cu cardul bancar al gazdei și codul PIN.

În aceeași zi, spun polițiștii, hoțul ar fi făcut atât plăți contactless, cât și retrageri de bani direct din bancomat, în valoare totală de 10.878,91 de lei.

Alertați de bătrân, polițiștii au pornit pe urmele hoțului. L-au prins două zile mai târziu și l-au reținut pe loc. Ulterior, judecătorii Tribunalului Cluj au dispus arestarea preventivă a tânărului de 29 de ani pentru 30 de zile. Bărbatul este acuzat de furt, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Suma de bani nu a fost încă recuperată. 

Sfaturile polițiștilor pentru a nu deveni victimele escrocilor

  • Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracțiuni, recomandăm precauție în momentul în care persoane necunoscute încearcă să vă câștige încrederea și vă cer ajutorul, invocând situații menite să atragă mila. Pot fi metode perfide de a valorifica buna intenție a oamenilor altruiști.
  • Atragem atenția asupra situațiilor de acest fel și îi îndemnăm pe cei vulnerabili să nu creadă în împrieteniri fictive, atunci când sunt abordați de străini în locurile publice!
  • Dacă ajungeți să vă confruntați cu astfel de cazuri, reţineţi cât mai multe detalii și semnalmente ale persoanelor care vă abordează!
  • Sesizaţi Poliţia când aveţi date despre astfel de persoane sau victime ale unor astfel de infracţiuni!

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri