Ministrul de Interne a cerut Corpului de control să verifice achiziţia de maşini de poliţie marca BMW

Data publicării:
lucian bode_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ministrul de Interne Lucian Bode. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat, joi, că ministrul de Interne, Lucian Bode, a solicitat Corpului de control să facă verificări în ceea ce priveşte achiziţia de maşini de poliţie marca BMW.

„Dacă vă referiţi la interesul public manifestat faţă de achiziţia unor maşini de poliţie pentru Poliţia Naţională, pot să vă confirm că ministrul Afacerilor Interne a cerut Corpului de control să facă verificări privind procedurile derulate cu această ocazie, iar la finalul verificărilor, Ministerul Afacerilor Interne va prezenta public aceste concluzii”, a spus Cărbunaru, după şedinţa de Guvern, potrivit Agerpres.

Şeful Poliţiei Române, Benone Matei, a declarat luni că procedura de achiziţie a autospecialelor BMW pentru dotarea IGPR a fost supravegheată de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.

„Pe toată durata derulării procedurii de achiziţie, Poliţia Română a beneficiat de verificarea observatorilor Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, care, la finalizarea evaluării, au emis 'avizul conform necondiţionat final' - fără de care nu era posibilă semnarea Acordului-Cadru”, a spus Benone Matei într-o declaraţie de presă.

Costul unei autospeciale este de 32.000 de euro, fără TVA, preţ în care sunt incluse accesorii necesare muncii de poliţie, iar preţul de catalog al acestei maşini, fără dotările menţionate, este de peste 38.600 de euro, fără TVA. 100 de autospeciale BMW 320ix urmează să intre în dotarea Poliţiei Rutiere până în vara anului viitor, dintr-un total de 600 de autospeciale pentru care s-a semnat un acord cadru.

USR a sesizat Autoritatea de Management, Oficiul European de Luptă Antifraudă, Parchetul European şi Curtea de Conturi în cazul licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW. 

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia sa cu omul de afaceri Michael Schmidt nu a contat în ceea ce priveşte câştigarea licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW şi a subliniat că, dacă sunt suspiciuni privind legalitatea procedurii, există suficiente autorităţi competente să facă verificări.

„Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat cu siguranţă, iar informaţiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media, însă pot să vă spun un lucru foarte clar: dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorităţi competente să verifice aceste lucruri şi, dacă îmi permiteţi, mă aştept ca aceste autorităţi să verifice toate lucrurile la sânge. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu şi poziţia mea să fie trase într-o chestiune care poate să fie verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziţie, dar dacă există suspiciuni atunci mă aştept la clarificări şi cam foarte repede”, a spus şeful statului jurnaliştilor care l-au însoțit în SUA.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri