Video O fetiță de 18 luni și tatăl ei au suferit arsuri corneene, după ce au fost expuși accidental la raze UV, într-un spital din Capitală

Data actualizării: Data publicării:
Bebeluș
Fetiță de 18 luni și tatăl ei, expuși accidental la o lampă cu raze UV. Foto: Profimedia Images

O fetiță de un an jumătate și tatăl ei au suferit arsuri corneene, după ce au fost expuși accidental la raze UV timp de 45 de minute, la Spitalul „Victor Gomoiu” din Capitală. O anchetă este în desfășurare, iar asistentul medical implicat în incident și-a dat demisia.

Copila și părintele său au fost trimiși să aștepte într-un container unde funcționa o lampă cu ultraviolete, folosită la sterilizare, iar după ce au ajuns acasă au acuzat dureri de ochi. „În urma anchetei interne derulată ulterior a reieșit faptul că pacienta minoră și părintele însoțitor au fost expuși accidental la lampa UV timp de 45 minute, suferind arsuri corneene care au necesitat îngrijiri medicale”, transmite conducerea spitalului.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că la spitalul respectiv va face un control și Inspecția Sanitară de Stat și că lipsa personalului nu reprezintă un motiv pentru nerespectarea procedurilor. „Va merge Inspecţia sanitară de stat şi eventual putem să trimitem şi reprezentanţi ai Corpului de control. Înţeleg că este o anchetă administrativă. Am primit o informare din partea conducerii acestei unităţi, care precizează faptul că într-o cameră în care funcţiona o lampă cu ultraviolete un adult şi un copil au stat timp de 45 de minute. Rămâne să avem informaţii referitoare la starea lor de sănătate”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că există o procedură standard în ceea ce priveşte echipamentele cu ultraviolete, scrie Agerpres. „Există echipamente care folosesc ultraviolete într-un sistem închis, care doar vehiculează aerul, acolo nu este nicio problemă. Pot funcţiona cu persoane în încăpere. Restul echipamentelor nu funcţionează cu persoană în încăpere. Nu îţi trebuie o foarte mare specializare să ştii că atunci când în încăpere este o lampă de ultraviolete, trebuie oprită atunci când persoanele pătrund în încăpere”, a arătat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, insuficienţa personalului nu scuză în niciun fel o eroare care poate pune în pericol sănătatea unui pacient. „Totdeauna, astfel de situaţii sunt nu numai neplăcute, sunt şi nefericite şi în mod evident există o responsabilitate directă a celor care au făcut sau nu au făcut, au respectat sau nu au respectat o anumită procedură şi evident a managementului acelei unităţi sanitare. (...) Chestiunile acestea legate de insuficienţa personalului nu scuză în niciun fel o eroare care poate pune în pericol sănătatea unui pacient”, a susţinut ministrul Sănătăţii. 

Conducerea Spitalului „Victor Gomoiu” din Capitală a anunțat că este în desfășurare o anchetă și că asistentul medical implicat în incident a demisionat. „Menționăm că ancheta internă a fost demarată de conducerea unității sanitare, care s- a autosesizat în urma informațiilor apărute în spațiul public, până în acest moment neexistând o sesizare oficială din partea familiei pacientei. În ziua de 4.01.2023, la ora 12:45, familia a fost contactată direct de către Directorul Medical Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, care a exprimat regretul pentru producerea incidentului și s-a interesat despre starea de sănătate a pacientei și a tatălui, oferind tot sprijinul medical pe care spitalul îl poate furniza.

În acest moment, în cadrul unității sanitare este în desfășurare ancheta administrativă, asistentul medical implicat depunându-și demisia în urma incidentului. De asemenea, pe perioada anchetei administrative, infirmiera implicată în incident nu va mai activa într-o zonă în care au acces pacienți. Apreciem că este vorba despre un incident absolut regretabil, care este însă izolat și nu caracterizează sub nicio formă activitatea medicală a personalului din cadrul Spitalului Clinic de Copii ,,Dr. Victor Gomoiu". Conducerea unității e în contact permanent cu părinții pacientei, evoluția stării de sănătate fiind bună până în acest moment”, transmite Spitalul.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...