REPORTAJ. În Dăbuleni, oraşul păcălit după reţeta lui Darius Vâlcov, străzile au ajuns să arate ca plajele

Data publicării:
dabuleni

Scornicești, orașul lui Nicolae Ceaușescu, este în pragul falimentului! Bugetul național croit pe așteptări nerealiste, în primăvară, împreună cu majorările salariale exagerate din administrația locală, au lăsat primăria Scornicești fără bani pentru utilități și salarii. Rețeta bugetară schițată de oltenii Liviu Dragnea și Darius Vâlcov a lovit chiar Oltenia. Ca să evite incapacitatea de plată, la Dăbuleni, primăria a renunțat la investiții și a tăiat drastic fondul cluburilor sportive locale pentru copii și tineret.

Scorniceștitiul și-a pierdut gloria, fabricile și mândria. Blocurile ridicate ca omagiu cârmaciului de altădată, au acoperișurile „împușcate de sărăcie”. Pe străzi, oameni puțini, dar destui câini ai nimănui. Investițiile de anul acesta sunt enumerate de viceprimar.

Daniel Tudor, viceprimar la Scornicești: „Investițiile în acest moment, și cel puțin în acest an... aproape zero!”

Oamenii Scorniceștiului trăiesc din amintiri. Sunt vreo 12.000 în acte.

La poarta orașului părintelui comunismului bate acum... falimentul! Bugetul de stat n-a avut splendoarea promisă, Scorniceștiul a primit, conform directivelor guvernamentale, mai puțini bani decât comunele învecinate.

Daniel Tudor, viceprimar Scornicești: Am spus, am susținut faptul că acest buget este unul mincinos. Avem datorii către unitățile școlare, avem plăți restante la furnizorii de gaz, de electricitate.

Reporter: Risca Scorniceștiul să intre în faliment?

Daniel Tudor, viceprimar Scornicești: Sigur că da!

Reporter: Riscați să intrați în faliment, ca oraș?

Daniel Tudor, viceprimar Scornicești: Riscăm, cel puțin anul acesta, să intrăm cu datorii majore în anul 2020.

Reporter: Ce înseamnă majore?

Daniel Tudor, viceprimar Scornicești: Este vorba despre câteva zeci de miliarde!

În baza raiului iluzoriu promis de Palatul Victoria, primăria Scornicești a majorat salariile angajaților. Acum, însă, vistieria e goală.

Reporter: Este posibil să nu puteți plăti salariile angajaților în luna decembrie?

Daniel Tudor, viceprimar Scornicești:: Mai mult ca sigur, da! Nu reușim să acoperim această cheltuială privind salariile pe luna decembrie. Riscăm să ne blocăm! Să blocăm funcționarea acestei unități administrative.

Bugetul desenat de experții guvernului PSD a lovit și patria lubeniței

Pentru că-i oraș, Dăbuleniul s-a supus tot filosofiei Vâlcov și a primit mai puțini bani decât comunele. În loc de o mie de lei pe an, pentru fiecare locuitor, așa cum Guvernul promisese inițial, primăria a primit doar 816 lei.

Aurel Băjenaru, primarul din Dăbuleni: „La 12.000 de persoane, cât are Dăbuleniul, ori diferența de 184 de lei, înmulțim 184 cu 12.000 și vedeți că rezultă o sumă suficientă cât să-și permită să funcționezi mai bine! Să te duci spre normal!”

Aritmetica arată că Guvernul a păcălit Dăbuleniul cu 2,2 milioane de lei.

Ca să poată rezista financiar și-n decembrie, primăria Dăbulenia strâns cureaua la ultima gaură. A tăiat chiar banii clubului sportiv!

Aurel Băjenaru, primarul din Dăbuleni: „Într-o comunitate ai și sport ai și cultură, ai și funcționare, iluminat electric, întreținere drumuri... Multe! Pentru activitatea sportivă, în 2018 am avut repartizat 120.000 de lei, și în 2019 nici la jumătate. Până la urmă am supraviețuit!”

Fără ajutorul de la Guvern, pe 70 la sută dintre străzile Dăbuleniului se pot cultiva lejer, și astăzi, pepeni! Sunt ca pe câmp!

Reporter: Oraș fără asfalt, merge?

Aurel Băjenaru, primarul din Dăbuleni, Dolj: Acum... normal n-ar trebui să meargă!

Ca să nu rămână datori la furnizori repetenți la investiții și anul viitor, primarii orașelor îi cer noului guvern să adopte urgent bugetul pentru 2020 și să renunțe la politica lui Darius Vâlcov: să nu mai aloce orașelor bani mai puțini decât comunelor, ca acum! Și mai ales, să închege un buget real, nu utopic, ca cel de anul acesta.

redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri