Astronomii au descoperit sute de „structuri misterioase” în centrul galaxiei noastre: „Am fost uimit când le-am văzut”

Data publicării:
calea lactee
O echipă internațională de astrofizicieni a descoperit „sute de structuri misterioase” în centrul galaxiei Calea Lactee. FOTO: Shutterstock

O echipă internațională de astrofizicieni a descoperit „sute de structuri misterioase” în centrul galaxiei Calea Lactee. Acestea ar fi putut lua naștere în urmă cu câteva milioane de ani, potrivit CNN.

Astronomii au descoperit câteva „sute de structuri ciudate” care seamănă cu niște fire și care ar fi putut lua naștere în urmă cu câteva milioane de ani, atunci când fluxul de gaze din Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă a Căii Lactee, a interacționat cu materialele din jur, potrivit unui studiu publicat vineri în The Astrophysical Journal Letters.

Descoperirea are loc la aproape 40 de ani după ce Farhad Yusef-Zadeh, autorul principal al studiului, și alți cercetători au descoperit alte astfel de structuri, care sunt verticale și mult mai mari, cu o lungime de până la 150 de ani-lumină fiecare, în apropierea centrului galaxiei. Experții au descoperit, de asemenea, alte structuri în 2022, considerând că sunt probabil legate de activitatea Sagittarius A* și nu de exploziile de supernove, așa cum se credea anterior.

„Descoperirea noilor structuri, care par a fi îndreptate în direcția găurii negre, a fost o surpriză. De fapt, am fost uimit când le-am văzut. A trebuit să depunem multă muncă pentru a stabili că nu ne păcălim singuri. Am descoperit că aceste structuri nu sunt aleatorii, ci par să fie legate de fluxul de gaze al găurii negre”, a declarat într-un comunicat de presă Yusef-Zadeh, profesor de fizică și astronomie la Colegiul Weinberg de Arte și Științe al Universității Northwestern.

Descoperirile legate de gaura neagră aflată la aproximativ 26.000 de ani-lumină de Pământ sunt „foarte interesante” și „demonstrează cât de frumos este Universul”, a declarat Erika Hamden, profesor de astronomie la Universitatea din Arizona.

Sagittarius A* „este cea mai apropiată gaură neagră supermasivă de noi, dar este relativ liniștită și, prin urmare, dificil de studiat cu adevărat”.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri